Obchody v Praze se připravují na pondělní otevření po uvolnění omezení proti šíření koronaviru. Na snímku obchod Pietro Filipi na Národní třídě. (26. dubna 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Británie pečlivě sleduje, jak Česko zvládá koronavirovou krizi

  • 778
Česká republika se stává vzorem pro další země v souvislosti se zvládáním koronavirové krize. Píše to britský deník The Guardian, podle něhož britský ministr financí pečlivě sleduje otevírání obchodů v Česku. Přední britský epidemiolog nicméně varuje, že by příliš rychlé uvolnění karanténních opatření mohlo vést až k 100 000 úmrtím na covid-19.

The Guardian zmiňuje Česko jako jednu z vůbec prvních zemí, která začala s uvolňováním karanténních omezení. Podotýká, že Česko je zároveň jedním z mála evropských států, který zavedl nouzový stav ještě před první smrtí na koronavirus.

Koronavirus ve světě

Díky povinným rozestupům je podzemka v italském Miláně téměř prázdná. (27....
Osmadevadesátiletá Simone De Zaeytijd zdraví svého syna Alberta přes okno...
Studenti ve škole v čínském Čchung-čchingu jsou od svých spolužáků odděleni...

Podle deníku teď britský ministr financí Rishi Sunak pečlivě studuje, jaké dopady má otevření některých obchodů v ČR. Deník zmiňuje, že česká vláda zveřejnila detailní harmonogram, kdy a co umožní otevřít.

Britské vedení je pod silným tlakem, aby ulehčilo ekonomice. Premiér Boris Johnson, který se v pondělí vrátil do čela úřadu po onemocnění nemocí covid-19, prohlásil, že jednotlivci a firmy musí být trpěliví.

„Vím, že je to těžké. Chci ekonomiku znovu rozpohybovat co nejrychleji,“ citovala Johnsona zpravodajská společnost BBC. „Zkrátka teď nemůžeme objasnit, jak rychle, či pomalu, ani kdy přesně budou tyto změny učiněny,“ pokračoval. Zdůraznil riziko „nové vlny smrti a nemoci“, která by přinesla ještě vážnější ekonomické důsledky.

Proti příliš rychlému uvolňování se vyslovil přední britský epidemiolog Neil Ferguson, jehož matematické modely inspirovaly vládu k zavedení opatření proti koronaviru. Varuje, že i pokud by se izolovalo 80 % těch nejohroženějších a zbytek populace byl běžně fungoval, stále by hrozilo až 100 000 úmrtí na covid-19 ke konci tohoto roku.

Ferguson radí, aby britská vláda počkala na to, až bude skutečně malý počet nakažených koronavirem. Pak by se země mohla inspirovat chytrou izolací, kterou aplikuje Jižní Korea, ceněná jako jedna z nejúspěšnějších zemí v boji s koronavirem, uvádí agentura Bloomberg

Česko jako inspirace pro ostatní země

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Česko slouží jako modelový vzor i pro další země. Rakouský kancléř Sebastian Kurz odkazoval na české nošení roušek, když ohlašoval jejich povinné nošení v Rakousku.

O rouškách se pozitivně zmiňovala i některé americká média, např. list Washington Post či server USA Today, podle kterých je to cesta zvládání koronavirové krize i pro USA.

Za „důležité a nadějeplné příklady“ označil Petr Drobac, odborník na globální zdraví z Oxford Saïd Business Schoul, Česko, Rakousko a Dánsko. Rakousko i Dánsko byly jako Česko jedněmi z prvních zemí, které zavedly karanténní opatření a zároveň první, které je začaly uvolňovat.

Roste počet států, které uvolňují omezení

Rakousko, které jako Česko otevřelo mezi prvními hobbymarkety, oznámilo další vlnu uvolňování opatření. Od pátku budou mít lidé opět plnou volnost pohybu. Od patnáctého května by se měly v zemi otevřít restaurace, o dva týdny později i hotely a další ubytovací zařízení.

K Dánsku, které minulý týden otevřelo kadeřnictví, se přidalo v pondělí Švýcarsko a Norsko. Kadeřnictví či salóny krásy otevřely v pátek i v Izraeli. Severské země jsou kromě toho prvními, které umožnily mladým žákům znovu nastoupit do škol.

Naděje pro Západ. Země, které brzy zavedly karanténu, ji začínají uvolňovat

V Austrálii a Novém Zélandu, které jsou též hodnoceny jako jedny z nejúspěšnějších zemí v boji s nákazou, se otevřely některé pláže a zmírnila omezení pohybu.

K uvolňování přistupují i Španělsko a Itálie, doposud jedny z nejzasaženějších zemí. V neděli si španělské děti mohly jít po šesti týdnech znovu hrát ven. Španělsko už předtím umožnilo některým pracovníkům jít do práce, o dalších uvolněních se jedná.

V Itálii se čtrnáctého dubna otevřely některé menší obchody, knihkupectví či prodejny dětského oblečení. V některých regionech, např. v Lombardii, ale obchody raději zůstaly zavřené.

Uvolňování omezení souvisí s obecným snižováním počtu nakažených v mnoha zemích. Jejich představitelé však poukazují, že je potřeba postupovat krůček po krůčku a neustále zhodnocovat, zda nebylo zmírnění karantény ke škodě věci. Mají obavy, že příliš rychlé uvolnění by mohlo vést k druhé vlně infekcí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video