Imunolog Anthony Fauci (vepředu), ikona amerického boje proti koronaviru. Podle...

Imunolog Anthony Fauci (vepředu), ikona amerického boje proti koronaviru. Podle průzkumů mu Američané věří více než prezidentu Donaldu Trumpovi (vzadu). (22. dubna 2020) | foto: Profimedia.cz

Počet obětí koronaviru v USA je vyšší, než se uvádí, míní vládní epidemiolog

  • 131
Ve Spojených státech kvůli covidu-19 zemřelo „téměř určitě“ více lidí, než uvádějí statistiky. V úterý to při jednání ve výboru pro zdraví, vzdělání, práci a důchody amerického Senátu řekl epidemiolog a poradce vlády Anthony Fauci. Zároveň varoval před předčasným rozvolňováním restriktivních opatření.

Fauci uvedl, že zejména vzhledem k situaci v New Yorku, kde zdravotní systém byl kvůli velkému počtu nemocných s koronavirem přetížený, mohli infikovaní lidé umírat doma. Ve statistikách úmrtí spojených s covidem-19 nefigurují, protože nebyli převezeni do nemocnice.

Podle informací americké Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo ve Spojených státech na komplikace související s koronavirovou infekcí 80 900 lidí. Nakazilo se 1,35 milionu lidí.

Fauci v úterý varoval před předčasným uvolňováním opatření zavedených kvůli šíření koronaviru. „Existuje nebezpečí, že nemoc propukne tak, že ji nebudete schopni zvládnout,“ řekl epidemiolog.

Agentura DPA připomíná, že epidemie covidu-19 není v mnoha částech Spojených států pod kontrolou. 

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Prezident Donald Trump se i přes nepříznivou situaci vyslovuje pro to, aby opatření byla nadále rozvolňována. V těch státech, jež restrikce podle jeho názoru nezmírňují dostatečně rychle, podporuje lidi, kteří proti tomu protestují.

Fauci se členy senátního výboru mluvil prostřednictvím videokonference, protože je v preventivní domácí izolaci kvůli tomu, že přišel do kontaktu s lidmi, u nichž se prokázala infekce.

Trump se hádal s novinářkou a utekl z tiskovky:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video