Francouzský prezident Emmanuel Macron si dezinfikuje ruce při návštěvě nemocnice ve městě Pantin nedaleko Paříže. (7. dubna 2020) | foto: Reuters

Francie prodlouží karanténu do května. Nebyli jsme připraveni, řekl Macron

  • 45
K Francouzům v pondělí promluvil prezident Emmanuel Macron. V projevu oznámil prodloužení karanténních opatření do 11. května a přiznal, že země nebyla na pandemii způsobenou koronavirem řádně připravena. Šíření nákazy podle šéfa Elysejského paláce sice zpomaluje, ale Francouzi by přesto neměli polevovat. Informovala o tom agentura Reuters.

Francie podle Macrona zakouší „těžké časy“. „Epidemie začíná zpomalovat,“ konstatoval francouzský prezident v televizním projevu k národu s odkazem na statistiky. „Děkuji vám za vaši snahu, každý den jsme učinili pokrok,“ dodal. „Naše země ale nebyla na tuto krizi patřičně připravena. Vyvodíme z toho všechny důsledky,“ řekl dále.

Macron k národu promluvil po čtvrtém týdnu karanténních opatření. Francouzi mohou z domova vycházet jen do práce, na nákup potravin, jdou-li k lékaři anebo pokud sami sportují.

Koronavirus ve světě

Muž v ochranné masce a brýlích prochází po Westminsterském mostě v Londýně. (6....
Jeviště Městského divadla v kyperské Nikósii slouží během epidemie koronaviru k...
Zdravotnice v ochranném obleku na stadionu v indonéském Bogoru se připravuje na...

Po prvních dubnových týdnech, kdy čísla pozitivně testovaných na koronavirus neustále stoupala, se počet pacientů na jednotkách intenzivní péče začal snižovat. Nemocnice ve středofrancouzském regionu Ile-de-France, kam spadá i Paříž, a v oblasti Grand-Est však podle Macrona zůstávají pod velkým tlakem.

Ze zdravotnických zařízeních ve zmíněných regionech jsou pacienti přepravováni letecky a rychlovlaky na západ země. Nákaza se podle Reuters rozmohla i v domovech pro seniory.

Po 11. květnu bude možné otestovat kohokoli, bude-li projevovat symptomy nemoci covid-19, uvedl také v projevu francouzský prezident. Postupně budou otevírány školy a jesle, řekl.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Počet obětí nemoci covid-19 se ve Francii přiblížil hranici 15 tisíc, zemřelo 14 967 lidí. Za posledních 24 hodin přibylo 574 mrtvých, informovala v pondělí s odkazem na místní úřady agentura Reuters. Nákaza se ve Francii dosud potvrdila u 98 076 lidí, což je o 2 673 více než v neděli.

Zhruba 6 820 pacientů je na jednotkách intenzivní péče. Počet těchto osob, které jsou v nejkritičtějším stavu, již pátý den po sobě poklesl. I přesto musí Francie zůstat obezřetná, domnívají se tamní úřady. Nemocnice stále přijímají velké množství pacientů.

Paříž se vylidnila. Místní prchli na venkov:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video