Bojovníci Islámského státu zadržovaní ve věznici u syrského města Hasaka (26....

Bojovníci Islámského státu zadržovaní ve věznici u syrského města Hasaka (26. října 2019) | foto: Profimedia.cz

Knihovna IS. Odborníci našli desítky tisíc dokumentů, včetně návodů k útokům

  • 21
Jak se stát lepším teroristou a co všechno je potřeba k útoku? Přesně takový návod se dá dohledat na internetu. Spolu s desítkami tisíc dalších dokumentů jej našli výzkumníci z mezinárodní organizace Institut strategického dialogu. Extremistické soubory patří k propagandě Islámského státu. A navzdory územní porážce islamistů jejich digitální knihovna stále prosperuje.

Výzkumníci institutu rozsáhlou sbírku propagandistických materiálů nazvali Úložiště chalífátu. První stopu vedoucí k tajnému úkrytu získali poté, co loni na podzim zemřel vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí, píše BBC

Propaganda jako od IS, ale naruby. Začal vycházet časopis proti extremismu

Všimli si, že příspěvky na sociálních sítích, které se k IS hlásily, obsahovaly také krátký odkaz. Ten vědce dovedl k dokumentům a videím v devíti jazycích a nakonec dohlédli, jak velká „knihovna Islámského státu“ vlastně je. 

Na několika serverech se nachází přes 90 tisíc exemplářů. Kromě náboženských textů a extremistické ideologie jde i o silně idealizované popisy, jak vypadá život v Islámském státu. Ty mohly podle BBC vidět i dívky, které se pak vydaly do Sýrie a Iráku, aby se tam mohly provdat za vybraného teroristu.

V knihovně jsou i konkrétní návody k vraždění nevinných. „Když si budete chtít koupit příliš mnoho aspirinu, lékárník se vás bude vyptávat,“ radí třeba jeden z dokumentů, který pak doporučuje zvolit jinou taktiku.

Islamisté z celého světa se mohou na příkladech minulých úspěšných atentátů, třeba z Londýna v roce 2005 či Manchesteru před třemi lety, dozvědět veškeré praktické detaily. Třeba že na útok v londýnském metru a autobuse bylo potřeba deset kilogramů trhavin.

„Je tam všechno, co potřebujete vědět k tomu, abyste naplánovali a provedli útok,“ popisuje Moustafa Ayad, který celou kolekci našel. „V podstatě vás tam naučí, jak být lepším teroristou,“ varuje. Digitální knihovnu je však těžké zavřít už jen proto, že se nenachází jen na jednom místě.

A tak i přesto, že o ní protiteroristické jednotky ve Velké Británii a Spojených státech vědí, studnice územně poraženého chalífátu se rozšiřuje. Každý měsíc ji údajně navštíví zhruba 10 tisíc unikátních uživatelů, především mladých mužů z arabských zemí.

Ti mohou propagandu teroristů bez větších problémů šířit, totéž navíc dělají i internetoví boti. Islamisté navíc na sociálních sítích cílí na oblíbené účty a snaží se je nabourat, aby je pak mohli využít k šíření svých myšlenek. 

Středověké tresty, moderní byrokracie. Nad životem v IS bděl mocný úřad

Dosud se zmocnili třeba účtu jednoho z fanoušků popové hvězdy Justina Biebera, anglický rugbyový tým zase přiměli „sledovat“ na Twitteru islamistický účet, který se vydával za sportovního nadšence.

Proti propagandě islamistů už loni v létě začal bojovat nový časopis Ahul-Taqwa, v překladu Lidé vědomí. Ten vypadá jako kopie propagandistického plátku Dabiq, kterým kdysi Islámský stát lákal džihádisty ze Západu. Jde mu však o pravý opak. Radikalizovaným muslimům ukazuje, jak jim islamisté pokřivili pohled na svět.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video