Vánoční stromek v Soulu (10. prosince 2011)

Vánoční stromek v Soulu (10. prosince 2011) | foto: AP

KLDR zuří kvůli vánočnímu stromku, hrozí psychologickou válkou

  • 372
Jižní Korea plánuje na hranicích s totalitární KLDR rozsvítit obří kovové vánoční stromky. Pchjongjang to označil za šíření křesťanské propagandy a svému jižnímu sousedovi hrozí, že to může mít nečekané následky.

Podle severokorejského oficiálního webu Uriminjokkiri může vánoční napětí na hranici táhnoucí se podél 38. rovnoběžky vyústit až v "psychologickou válku".

Život v KLDR

Jihokorejské ministerstvo obrany tento rok podle agentury AP povolilo křesťanům rozsvítit tři obří vánoční stromky - na východě, uprostřed a na západě hranice s komunistickou říší na severu.

Stovky žároviček se rozzáří 23. prosince a dva týdny budou zbídačeným Severokorejcům zvěstovat křesťanské poselství. Po celou dobu je mají bedlivě střežit jihokorejští vojáci.

Soul s touto každoroční tradicí v roce 2003 přestal, protože věřil v zlepšování vztahů s totalitním režimem v Pchjongjangu. Minulý rok ale KLDR potopila jihokorejskou fregatu, ostřelovala ostrov poblíž sporné námořní hranice a smiřování obou zemí dostalo vážné trhliny.

Minulé Vánoce se proto na hranicích opět rozzářila třicetimetrová konstrukce, jejíž světlo podle BBC viděli i obyvatelé velkého města Kesong na území KLDR. Pchjongjang svého jižního souseda obvinil, že pomocí stromku šíří mezi jeho sekulárním obyvatelstvem křesťanskou propagandu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video