Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šojgu řekl, že máme nejsilnější armádu, chlubí se KLDR. Čína šla stranou

Severokorejská armáda je nejsilnější na světě, prohlásil podle tamních médií ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Severokorejci v čele se svým vůdcem Kim Čong-unem věnovali ruské delegaci mnohem větší pozornost než té čínské, podle pozorovatelů to ukazuje na sílící vazby mezi Ruskem a KLDR v kontextu války na Ukrajině a mezinárodní izolace.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un, člen politbyra komunistické strany Číny Li...

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, člen politbyra komunistické strany Číny Li Chung-čung a ruský ministr obrany Sergej Šojgu se účastní vojenské přehlídky u příležitosti 70. výročí příměří v korejské válce v severokorejském Pchjongjangu. (27. července 2023) | foto: AP

„Korejská lidová armáda se stala nejmocnější na světě, protože se ctí zdědila vojenské tradice pektusanské partyzánské armády,“ řekl podle severokorejské státní zpravodajské agentury KCNA ruský ministr obrany. Šojgu zdůraznil, že severokorejská armáda se stala silnou, protože se „pevně shromáždila kolem svého nejvyššího velitele“, tvrdí KCNA.

Pektusan je severokorejská hora, která byla základnou Korejské lidové revoluční armády, partyzánských komunistických vojáků bojujících proti japonské okupaci během druhé světové války pod vedením zakladatele KLDR a dědečka Kim Čong-una Kim Ir-sena. Hora má v severokorejské mytologii posvátný charakter, vládní propaganda na tuto tradici navazuje a činí z například místo narození Kim Čong-unova otce a druhého vládce KLDR Kim Čong-ila.

„Korejská lidová armáda věrně podporovala vedení Korejské strany práce, spolehlivě bránila zemi před hrozbou imperialistů, věnovala se lidem a pozitivně přispěla k hospodářské výstavbě,“ řekl též podle agentury Šojgu během slavnostní recepce. Jihokorejský portál Korea Herald podotýká, že je velmi nezvyklé, aby člen zahraniční delegace měl projev před severokorejským publikem.

Během recepce místopředseda ústřední vojenské komise vládnoucí strany Ri Pjong-čol prohlásil, že obě země jsou pevnou hrází před „lupičskou strategií USA o ovládnutí světa“ a spojuje je úsilí o „ochranu regionálního a globálního míru a mezinárodní spravedlnosti“. Ri Pjong-čol též na základě pověření od Kima vyjádřil „nejvřelejší militantní pozdravy, podporu a povzbuzení bojující ruské armádě a ruskému lidu“.

Severní Korea se na přehlídce pochlubila zbraněmi. Za potlesku Ruska a Číny

Severní Korea je jedna z mála zemí, která otevřeně podporuje ruskou invazi na Ukrajinu. Jen ona a Sýrie uznaly nezávislost obou samozvaných republik na Donbase. Severokorejská média přebírají ruskou rétoriku líčící vpád na Ukrajinu jako boj proti „imperialistickému“ Západu. Režim přímo obvinil Kyjev, že je součástí nepřátelského postoje Washingtonu vůči Pchjongjangu.

„Pevná podpora Korejské lidově demokratické republiky speciální vojenské operaci proti Ukrajině a její solidarita s Ruskem v klíčových mezinárodních otázkách zdůrazňuje naše společné zájmy a odhodlání čelit politice Západní skupiny,“ stálo údajně v dopise od ruského prezidenta Vladimira Putina, který Kimovi přímo předal Šojgu. Kim podle státních médií v reakci „opakovaně vyjádřil přesvědčení, že ruská armáda a lid dosáhnou velkých úspěchů v boji za vybudování silné země“.

Čína na druhé koleji

Šojgu je prvním takto vysoce postaveným ruským činitelem, který navštívil KLDR v průběhu vlády Kim Čong-una a prvním ruským ministrem obrany, který přijel do KLDR od konce Sovětského svazu. Jeho účast na oslavách výročí 70 let od podepsání příměří, které ukončilo boje v korejské válce z let 1950 až 1953, podle pozorovatelů ukazuje na prohlubující se vojenské a diplomatické vazby mezi oběma mezinárodními sankcemi postiženými zeměmi. Podle Washingtonu Pchjongjang dodává Moskvě zbraně a vojenské vybavení, oba státy to popírají.

Poprvé od pandemie covidu navštívila KLDR i čínská delegace. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení si ale všímá, že „Severní Korea projevila výraznější touhu posílit svou užší spolupráci s Ruskem spíše než s Čínou“.

Podle Jihokorejců se severokorejská, režimem pevně kontrolovatelná média zcela zřetelně více zaměřovala na ruskou delegaci, ačkoliv Čína je pro KLDR nejdůležitější obchodní partner. I úroveň interakce mezi severokorejskými činiteli a jejich návštěvníky byla výrazně ve prospěch Rusů. Na čtvrteční vojenské přehlídce Severokorejci představili ruskou delegaci jako první. A Šojgu se účastnil skoro všech akcí po boku severokorejského diktátora.

Šojgu jednal v Severní Koreji s Kim Čong-unem, prohlédl si výstavu zbraní

Kim ruskému ministrovi ve středu předvedl výstavu severokorejských zbraní. Na fotografiích je vidět, jak vůdce KLDR při rozhovoru s Šojguem živě gestikuluje. A ve čtvrtek na vojenské přehlídce ministr i diktátor vedle sebe svorně salutovaly při ukázce severokorejské balistické rakety Hwasong-18 údajně schopné zasáhnout i pobřeží USA. Vůdce čínské delegace, člen politbyra komunistické strany Číny Li Chung-čung, na fotkách nesalutuje.

Severokorejské balistické střely schopné nést jaderné hlavice zakázala Rada bezpečnosti OSN s podporou Ruska i Číny. Skutečnost, že je Kim bez ostychu ukazoval celému světu za přítomnosti ruské a čínské delegace, je podle pozorovatelů jasným signálem vůči USA, Japonsku a Jižní Koreji. Zmíněná trojice zemí má hlubokou nedůvěru k Číně, nepřátelské vztahy s KLDR a v souvislosti s válkou na Ukrajině zavedla proti Rusku tvrdé sankce.

Na oslavách tak režim „demonstroval sladění zájmů mezi Severní Koreou, Čínou a Ruskem v reakci na posílenou bezpečnostní spolupráci mezi Jižní Koreou, Spojenými státy a Japonskem,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Čína ukončila cvičení v okolí Tchaj-wanu, trénovala útok s bombardéry

25. května 2024  7:14,  aktualizováno  8:02

Čína ukončila dvoudenní vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu. Simulovala útoky s bombardéry a cvičila...

Nepokoje v Nové Kaledonii pokračují, Francie evakuuje turisty

25. května 2024  7:55

Francie začala s evakuací svých turistů z Nové Kaledonie, uvedla agentura AFP. Tento týden se...

Soud odmítl stáhnout obvinění Baldwina z neúmyslného zabití kameramanky

25. května 2024  7:38

Soudkyně v americkém státě Nové Mexiko zamítla žádost herce Aleca Baldwina o zrušení obvinění z...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...