Václav Klaus na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Václav Klaus na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. - Václav Klaus na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. | foto: Reuters

Klaus: Putin musel mluvit tak, jak mluvil

  • 29
Prezident Klaus zhodnotil debatu, kterou vedl se svým ruským protějškem Putinem o radarové základně v Česku. Zopakoval, že Česko rozhodně jednáním o případném umístění radaru nemíří proti Rusku. "Mým úkolem je, aby tato věc nezkazila česko-ruské vztahy," prohlásil Klaus v České televizi.

Protiraketový radar

Václav Klaus v televizním rozhovoru vysvětloval, že Česko a Rusko mají rozdílné zájmy, které si hájí. Podle něj je naprosto pochopitelné, že postoje obou zemí nejsou identické.

"Že to narazilo v Rusku, to zas není takové překvapení. Mým úkolem při této návštěvě bylo, aby tato cesta pomohla k tomu, aby se nezhoršily česko-ruské vztahy, lidské a ekonomické. A já si myslím, že se tyto věci podařilo oddělit, uvedl Klaus s tím, že obchodní i další vztahy s Ruskem jsou pro Česko důležité.

Hlavním úkolem pro vzájemné česko-ruské vztahy podle Klause nyní je, aby se z rozdílných názorů na radarovou základnu nestala nepříjemnost.

Klaus také vyjádřil pochopení pro ostrá slova Vladimira Putina. Ten přirovnal uvažovanou protiraketovou základnu Spojených států v Česku a Polsku k raketám Pershing, které během studené války rozmístili Američané po světě. - více zde

"Ruský prezident říkal ostrá slova, protože hájí zájmy své země. Má slova byla zase slova prezidenta České republiky, která vyjadřovala zájmy ČR. V tomto smyslu ta slova nemohla být identická, ta slova byla rozporná. A já myslím, že tomu nemůže být jinak," řekl Klaus

"To, že prezident Putin musel mluvit tak, jak mluvil, je docela pochopitelné," reagoval Klaus na otázku, zda Putinova řeč nebyla jen pózou pro ruská média.

"Dovedete si představit, že by ruský prezident vystoupil na tiskové konferenci s dramatickým projevem ke svému národu a řekl by: já jsem poslouchal pana prezidenta Klause a on mě ubezpečil, že je všechno ideální a já vám tedy můžu říct, že jsem uspokojen a že nic z toho není žádným problémem pro naši zem? To je dětinská představa, toto reálné není," řekl Klaus.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video