Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anglicky i německy. Karel III. promluvil v Bundestagu, dočkal se ovací vstoje

  14:52
Britský král Karel III. hovořil ve čtvrtek před poslanci německého Spolkového sněmu. Ocenil vztahy obou zemí a zdůraznil, že vzájemné přátelství leželo na srdci jeho zesnulé matce Alžbětě II. Po projevu se mu dostalo potlesku vstoje. Později si jel též prohlédnou uprchlické centrum na berlínském letišti Tegel.

Král Němcům poděkoval za projevy soustrasti po skonu Alžběty II. Ocenil také jednotu v pomoci napadené Ukrajině a o válce prohlásil, že je hrozbou nejen pro bezpečnost Evropy, ale také pro evropské demokratické hodnoty.

„Zničen byl bezpočet lidských životů, lidská důstojnost a svobody jsou pošlapávány, je ohrožena bezpečnost Evropy stejně jako naše demokratické hodnoty. Svět ale nečinně nepřihlíží,“ řekl Karel III. o ruské invazi na Ukrajinu.

V projevu, který z větší části přednášel německy a z části anglicky, ocenil rozhodnutí Německa a Británie podpořit Ukrajinu dodávkami zbraní. „Německo a Británie se ujaly vedoucí role,“ uvedl s tím, že obě země patří k největším podporovatelům Ukrajiny.

„Můžeme čerpat odvahu z naší jednoty,“ řekl o pomoci Ukrajině. O významu jednoty hovořil Karel III. opakovaně, když mimo jiné řekl, že jednota je nezbytná k ostraze společných demokratických hodnot a k naplnění společné budoucnosti. „Naše společná minulost od nás ani nic jiného neočekává,“ dodal.

Na úvod projevu zdůraznil, že přátelství mezi Londýnem a Berlínem je výjimečné a že jeho matce a někdejší královně Alžbětě II. na vzájemných vztazích velmi záleželo, což podle něj dokládají i její návštěvy Německa.

Uvedl, že možná proto si Alžběta II. získala srdce mnohých Němců, jak se ukázalo, když loni v září zemřela. „Byli jsme dojati soustrastí, kterou nám Němci vyjádřili. Byla to velká útěcha v našem zármutku. Za to vám jménem celé rodiny velmi děkuji,“ řekl.

Blízkost, kterou britská královská rodina k Německu chová, je dána i jejími německými kořeny. Původně se dynastie jmenovala Sasko-Kobursko-Gothajská, na Windsorskou ji přejmenoval v době první světové války Jiří V., pradědeček krále Karla III.

Rivalita? Fotbal, pobavil král poslance

Přátelství Němců a Britů je podle krále na takové výši, že je možné si ze sebe navzájem dělat čas od času legraci. „Samozřejmě existuje i rivalita. Mám teď na mysli především naše fotbalová družstva,“ řekl k pobavení publika. Poznamenal, že proto je důležité, že mistrovství Evropy ve fotbale žen v roce 2022 vyhrály Angličanky, když ve finále porazily německé soupeřky.

Unikátní pocty a tiára po tchyni. Král Karel III. s chotí přijeli do Německa

Karel III., který je na třídenní návštěvě Německa, se ve čtvrtek stal prvním vládnoucím monarchou, který ve Spolkovém sněmu přednesl projev. V listopadu 2020 sice ve sněmu k poslancům hovořil, ale to bylo ještě v roli nástupce trůnu. To, že právě ve Spolkovém sněmu mohl jako král vystoupit, označil za nanejvýš symbolické, protože zdi budovy mohou vyprávět historii 20. století.

Připomenul, že v roce 1933 byla budova vypálena, na konci druhé světové války těžce poničena a že to byl britský architekt Norman Foster, kdo navrhl současnou skleněnou kupoli nad jednacím sálem. „Ikonická skleněná kupole je symbolem transparentnosti parlamentu,“ řekl Karel III.

Za projev se Karlu III. dostalo potlesku vstoje. V budově Spolkového sněmu královu řeč poslouchali nejen poslanci a členové vlády v čele s kancléřem Olafem Scholzem, ale také zemští premiéři, spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier a čestní hosté, mimo jiné bývalí prezidenti Joachim Gauck a Christian Wulff.

Králův projev uvedla předsedkyně Spolkového sněmu Bärbel Basová, která označila vystoupení Karla III. v parlamentu za velkou čest. Řekla také, že Británie se ujala mnoha uprchlíků, kteří utíkali před nacistickým režimem, a že po druhé světové válce naopak Německu pomohla vrátit se do mezinárodního společenství.

Radši nejezděte, volal Macron. Stávky odložily příjezd Karla III. do Francie

Karel III. do Německa přiletěl ve středu, kdy byl v centru Berlína přivítán s vojenskými poctami. Ve čtvrtek dopoledne se sešel s berlínskou primátorkou Franziskou Giffeyovou a poté v budově kancléřství s Olafem Scholzem. Ten na Twitteru napsal, že oceňuje to, že si král na první zahraniční cestu vybral Německo. „Ukazuje to, že přátelství našich zemí je důvěrné,“ uvedl kancléř.

Ze Spolkového sněmu odjel král do střediska pro ukrajinské válečné uprchlíky na někdejším berlínském letišti Tegel. Zbytek odpoledne se pak rozhodl věnovat návštěvě Braniborska, konkrétně vojákům britsko-německého ženijního praporu a představitelům ekovesnice Brodowin. Pátek, kdy cestu do Německa uzavře, stráví v Hamburku.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...