U Kalifornie natočili neobvyklou rybu. Měla průhlednou hlavu a zelené oči

  • 34
Bizarně vypadající rybu s průhlednou hlavou a velkýma zelenýma očima se podařilo natočit vědcům z mořského výzkumného ústavu MBARI u pobřeží amerického státu Kalifornie. Informoval o tom zpravodajský server Newsweek. Jednalo se jen o zřídka vídaného strašíka maloústého.

Strašíka maloústého (Macropinna microstoma) se podařilo natočit v hloubce 600 až 800 metrů s pomocí dálkové hlubokomořské ponorky.

Video trvající 54 sekund zachycuje nezvykle vypadající rybu s průsvitnou hlavou a ocasem, hnědým tělem a zelenýma očima, která plave kolem kamery na ponorce. Oči na záběrech vypadají, že svítí, ale jde jen o světlo odražené od kamery.

Tento rybí druh, který dosahuje délky kolem 15 centimetrů, byl poprvé popsán v roce 1939. Vědce dlouho mátlo, jak se může strašík krmit, když má oči obrácené nahoru a tlama směřuje dopředu. Díky zkoumání dostupných záběrů zjistili, že ryba může očima v průhledné kopuli své hlavy rotovat, jak právě potřebuje.

Předpokládá se, že se strašíci vznášejí ve vodě nad koloniemi trubýšů - živočichů z řádu mořských polypovců - a kradou jim jídlo, které se zachytí v jejich chapadlech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Kalifornie, ryba

Video