Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Nejsmradlavější jídlo na světě. To jsou švédské fermentované makrely

Švédsko je symbolem nové skandinávské kulinářské vlny, která zavelela vracet se k tradicím, snažit se zpracovávat jídlo do posledního sousta a využívat při tom postupy předků. Proto se v seriálu Bizarní jídla na Prima Zoom šéfkuchař Andrew Zimmern vydal do Stockholmu, aby zjistil, jak se to projevuje v praxi.

Pro Švédsko jsou typické baltské makrely. Ve Stockholmu se mísí sladká říční a mořská voda a makrely se tam houfují, když se krmí planktonem u břehů.

Samozřejmě je ta ryba nejlepší čerstvá hned po výlovu, ale jak známo, severské země také musely vždy přečkat období dlouhé zimy. Potraviny se dřív udily či nasolovaly, aby vydržely.

Pod nechvalně známým slovem surströmming (švédsky sur – kyselý, strömming – sleď) se skrývá švédská delikatesa – fermentovaný sleď z Baltského moře. Tradice jeho výroby sahá až do šestnáctého století, kdy v důsledku válek vedených panovníkem Gustavem Vasou došlo v zemi k nedostatku soli.

Obyvatelstvo tak bylo nuceno při tradiční konzervační metodě používat méně soli než dosud, což při naložení sleďů způsobilo spuštění procesu kvašení.

Fermentace pak vedla k tomu, že maso v podstatě shnilo, zároveň silně zapáchalo. Bylo sice zdravotně nezávadné, ale je dodnes výzvou pro konzumaci, kterou zvládají jenom silní jedinci. V té době to však byl zdroj výživy pro armádu.

Zatímco tehdy se ryby zakopaly do země, od devatenáctého století se po počátečním naložení v sudu přemístily do konzerv, kde dál zrály. Což někdy dodnes vede i k tomu, že se konzerva nafoukne, a tak je při otevírání třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

Mezi švédskými gurmány je dodnes mnoho příznivců této starobylé metody uchovávání ryb a konzervy s fermentovaným sleděm se běžně prodávají. Na internetu dokonce existují „výzvy“, při nichž se youtubeři hecují, „kdo to dá“.

Zimmern se setkal s velkou propagátorkou surströmmingu. I ta však přiznává, že nejlepší je rybičky jíst venku nebo prostě vně domu, třeba v garáži, protože od toho pachu může klidně načichnout i nábytek.

Ryby se v jídle musejí používat jako šafrán, tedy s citem. Jsou jenom jako chuťová tečka s ostatními ingrediencemi. „Máme k tomu rádi brambory, spoustu másla a chleba. Dohromady to na vidličce vytvoří harmonické sousto,“ popisuje.

Kuchař ochutnal různé vzorky, rok a více staré. Čím je konzerva starší, tím je chuť silnější. „Chutná to jako mršina u silnice,“ zkonstatoval. Srovnává to s vínem, které zraje a rok od roku získává výraznější chuť. A jak na „vůni“ fermentovaných makrel reagovali kolemjdoucí? Podívejte se na úvodní video.

Surströmming je jenom malou ochutnávku, jak se švédští kuchaři pokoušejí vracet k tradičním recepturám. Na ochucování pokrmů senem, používání mlíčí a jiker a dalších zatracovaných ingrediencí si postavily existenci mnohé dnes michelinské restaurace.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...