V první polovině 20. století nutily úřady jenišské ženy ke sterilizaci a odebíraly jim již narozené děti. Dnes už jsou naštěstí tyto praktiky minulostí. | foto: archiv Franka Mattera

Brali jim děti, nutili k sterilizaci. Filmař líčí život kočovných Jenišů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Desítky let byli pronásledováni, odmítáni a vyhazováni z míst, kde chtěli aspoň na pár dnů zůstat. Byly jim odebírány děti a mnoho z nich bylo nuceno podstoupit sterilizaci, aby se jejich etnikum dále nerozšiřovalo. Kočovníci západní Evropy: Jenišové. Jak tito tuláci na okraji společnosti žijí dnes? Filmový producent Frank Matter o nich natočil dokument.

Matter spolu se dvěma režiséry pracoval šest let na dokumentu Ruäch – Cesta po Evropě za kočovnými Jeniši, aby zaznamenal jejich výpovědi a aby ukázal, že ani dnes nemají na růžích ustláno.

Proč jste si pro svůj film zvolil zrovna téma Jenišů?
Začalo to režisérem Andreasem (film Ruäch – Cesta po Evropě za kočovnými Jeniši natočili dva režiséři: Andreas Müller a Simon Guy Fässler, pozn. red.), který byl touto skupinou lidí vždycky fascinován, jakým způsobem žijí. Původně pracoval na historickém filmu o jedné jenišské ženě, která byla asi před 200 lety pronásledována, měl k jejímu příběhu veškeré podklady. Ale během svého výzkumu a sběru materiálu potkal několik Jenišů, kteří se ho ptali, proč nenatočí film o jejich současném životě, namísto toho, aby točil něco z minulosti. A do toho se ve Švýcarsku odehrálo několik situací, u kterých došlo ke konfliktu mezi Jeniši a policií, a tak bylo rozhodnuto.

Jednomu odsouzenému Jeniši policie nabízela, že když se nechá sterilizovat, nepůjde na dva roky do vězení.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video