USA a Británie udeřily v Jemenu proti pozicím Húsíů. Ti hrozí odplatou

  • 685
Spojené státy a Velká Británie s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska v noci na pátek podnikly přes 60 útoků proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy nebudou jemenským povstalcům Húsíům tolerovat útoky na nákladní lodě v Rudém moři, ti plánují v útocích stále pokračovat. Americký útok odsoudil Írán i Hamás.

V jemenském hlavním městě Saná se podle svědků ozvaly výbuchy. Podle jednoho z amerických představitelů, kteří si přáli zůstat v anonymitě, byly údery vedeny z letadel, lodí a ponorek. Mířily na více než desítku míst na území Jemenu s cílem oslabit vojenské schopnosti Húsíů a neměly pouze symbolický charakter.

Údery zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, uvedli Husíové na sociální síti X. Jejich vůdce prohlásil, že jakýkoli americký úder na jeho hnutí nezůstane bez odpovědi.

„Americký a britský nepřítel nese plnou odpovědnost za zločinnou agresi proti našemu jemenskému lidu, která nezůstane bez odpovědi a potrestání,“ uvedli povstalci v prohlášení. Noční americko-britské údery označili za „podporu pokračování izraelského zločinu v Gaze“ a „brutální agresi proti Jemenské republice“.

Húsíové podle jednoho z amerických představitelů dosud k odvetě nesáhli a americké a britské námořnictvo v Rudém moři je dobře připraveno se případně bránit. Po provedených úderech nicméně není v plánu situaci v oblasti dále eskalovat, dodal.

Biden Húsíům vzkázal, že nebude váhat a nařídí další opatření na ochranu lidí a volného pohybu zboží v mezinárodním obchodu na jedné z nejdůležitějších obchodních cest na světě.

Česko operaci podporuje a o zásahu koalice vedené USA a Británií bylo informována s určitým předstihem, řekl ředitel odboru ministerstva zahraničních věcí Petr Hladík. Na místě je jen několik Čechů, ministerstvo je v kontaktu s organizací Člověk v tísni. Její pracovníci jsou na jihu země, který není pod kontrolou Húsíů.

Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány, uvedl prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným, míní.

Porušení jemenské suverenity, zní z Íránu

Írán, který Húsíe dlouhodobě podporuje, útoky odsoudil. „Považujeme je za jasné porušení jemenské suverenity a územní integrity a za porušení mezinárodního práva,“ řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Podle libanonského šíitského hnutí Hizballáh rovněž podporovaného Teheránem „americká agrese znovu potvrzuje, že USA jsou partnerem sionistického nepřítele v páchání tragédií a masakrů v Pásmu Gazy a regionu“.

USA a Británii došla s útoky v Rudém moři trpělivost, chystají údery v Jemenu

Americké údery na pozice povstalců v Jemenu důrazně odsoudilo i palestinské hnutí Hamás.

Podle britského premiéra Sunaka jemenští povstalci svými nebezpečnými a destabilizujícími útoky způsobili zásadní narušení životně důležité námořní trasy, což vedlo k růstu cen komodit. Podle prohlášení britského ministerstva obrany existují po útocích předběžné známky, že „schopnosti Húsíů útočit utrpěly“.

Americký ministr obrany Lloyd Austin řekl, že útoky mířily na lokality spojené s húsíjskými bezpilotními letouny, balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu, pobřežními radary a zařízeními pro kontrolu vzdušného prostoru.

Přišla odplata. Írán obsadil cizí tanker plný ropy v Ománském zálivu

Jde o první údery vedené proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy Húsíové začali napadat námořní přepravu v Rudém moři, podle nich na podporu palestinského hnutí Hamás v boji proti Izraeli.

Rusko žádá o jednání Rady bezpečnosti OSN

Rusko kvůli americkým a britským útokům na Jemen požádalo, aby se v pátek sešla Rada bezpečnosti OSN. Schůzka je naplánovaná na 16:00 středoevropského času.

Sami Rusové přitom rozpoutali a vedou válku na Ukrajině, kterou nazývají speciální vojenská operace.

Ignorujete právo, překrucujete rezoluce, tepe kvůli Jemenu „Anglosasy“ Rusko

Ke zdrženlivosti a zabránění eskalaci vyzvala Saúdská Arábie. Její ministerstvo zahraničí uvedlo, že země situaci sleduje s velkým znepokojením. Rijád v posledních měsících vedl mírová jednání s Húsíi, kteří v uplynulých letech ovládli velkou část Jemenu, zejména při pobřeží Rudého moře. Saúdská Arábie stála v čele Západem podporované koalice, která se povstalcům postavila.

Představitel Húsíů Abdal Kádir Mortada na síti X oznámil, že řada míst v Jemenu včetně hlavního města Saná a pobřežní provincie Hudajdá se v časných pátečních hodinách stala terčem „americko-sionisticko-britské agrese“.

Báb al-Mandab

Báb al-Mandab

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video