Materiál íránské výroby do raket jemenských povstalců Húsíů na lodi zadržené...

Materiál íránské výroby do raket jemenských povstalců Húsíů na lodi zadržené jednotkami NAVY SEALs. (16. ledna 2024) | foto: ČTK

Ničí rakety i součástky. Při úderech na Húsíe ztratily USA dva členy komanda

  • 70
Americké speciální jednotky Navy SEALs zadržely v Adenském zálivu loď s částmi íránských raket určených pro jemenské povstalce, kteří útočí na lodě v Rudém moři. Uvedlo to regionální velitelství americké armády CENTCOM. Během akce se dva příslušníci komanda ztratili na moři. Húsíové pokračují v útocích na lodě.

„Jednotky US Navy SEALs z USS Lewis B. Puller podporované vrtulníky a bezpilotními letouny provedly komplexní výsadek na plachetnici poblíž somálského pobřeží v mezinárodních vodách Arabského moře a zabavily komponenty balistických střel a řízených raket íránské výroby,“ napsalo CENTCOM na sociální platformu X.

Zabavené položky zahrnují pohonná a naváděná zařízení pro húsíjské rakety, stejně jako bojové hlavice. Na palubě obsazeného plavidla Američané nalezli i součástky protivzdušné obrany. „Podle prvotní analýzy tyto zbraně použili Húsíové k ohrožování a útokům na nevinné námořníky na mezinárodních obchodních lodích proplouvajících Rudým mořem,“ dodává CENTCOM.

Podle stanice NBC News námořnictvo popisuje USS Lewis B. Puller jako „mobilní námořní základnu“. Tým přidělený k Páté flotile se základnou v Bahrajnu se rozhodl zkontrolovat tradiční arabskou plachetnici zvanou dhow, protože neplula pod žádnou vlajkou a neměla žádné doklady. Využili přitom menší, rychlé plavidlo zvané RHIB, nafukovací člun s pevným trupem, prozradili tři armádní činitelé stanici.

Nájezd, jenž se uskutečnil minulý čtvrtek, měl své dramatické momenty. Americká média už dříve informovala, že se při něm ztratili dva členové SEALs. Jeden vypadl přes palubu, zřejmě sražen vysokými vlnami. Druhý se za ním vrhl, aby jej zachránil.

Zatím se žádný z nich nenašel. „Provádíme vyčerpávající pátrání po našich pohřešovaných kolezích,“ uvedl v prohlášení velitel CENTCOM, generál Michael Erik Kurilla.

Válka s Amerikou jako rodinný byznys. Vůdce Húsíů po ní prahl léta

Komando dhow podle protokolu potopilo. Jeho čtrnáctičlennou posádku zadrželo, podle CENTCOMu s ní bude naloženo „v souladu s mezinárodním právem.

Velitelství podotýká, že jde o první zabavení smrtících konvenčních zbraní dodaných Íránem jemenským povstalcům od listopadového začátku útoků Húsíů na obchodní lodě. Zároveň jde též o první zabavení komponentů balistických a řízených raket íránské výroby námořnictvem USA od listopadu 2019.

„Je jasné, že Írán pokračuje v dodávkách pokročilé smrtící pomoci Húsíům. Toto je další příklad toho, jak Írán aktivně rozsévá nestabilitu v celém regionu v přímém rozporu s bezpečnostní rezolucí OSN 2216 a mezinárodním právem,“ uvedl Kurilla. Zmíněná rezoluce uvalila embargo na dodávky, prodej nebo převod zbraní a souvisejícího materiálu všech typů Húsíům. Teherán dlouhodobě odmítá, že by jemenských povstalcům dodával zbraně.

Útok na řeckou loď

Americká armáda v úterý uskutečnila další úder v Jemenu, jehož cílem se staly čtyři protilodní balistické střely v oblastech ovládaných povstalci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva americké představitele. Důvodem zásahu podle jednoho z nich bylo, že tyto rakety byly připravovány k útokům na obchodní lodě v regionu.

V úterý odpoledne se povstalci přihlásili k úternímu útoku na řeckou obchodní loď Zografia, která plula z Vietnamu do Izraele. Tento incident si vyžádal pouze hmotné škody a loď po zásahu pokračovala v plavbě.

Odveta za bombardování. Húsíové zasáhli raketou loď v Adenském zálivu

V pondělí Húsíové zasáhli protilodní balistickou střelou nákladní kontejnerovou loď Gibraltar Eagle amerického majitele, která se plavila v Adenském zálivu jižně od Jemenu. Incident se obešel bez zranění a větších škod.

Húsíové pokračují na útoky na nákladní lodě plavící se na klíčové námořní trase v Rudém moři i poté, co americký prezident Joe Biden minulý týden nařídil údery na jejich pozice, které by ochromily jejich útočné schopnosti. První vlna asi 60 americko-britských vzdušných a námořních úderů, které mířily hlavně na radary a odpaliště raket, přišla v noci ze čtvrtka na pátek.

Húsíové ovládají velkou část Jemenu na severozápadě země včetně hlavního města Saná a většinu jemenského pobřeží Rudého moře. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a že útočí jen na lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů. V pondělí v reakci na údery Spojených států a Británie prohlásili, že své „legitimní“ cíle v Rudém moři rozšiřují o americká a britská plavidla.

6. prosince 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video