Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy se neprosadily, do křesla japonského premiéra míří exministr zahraničí

  9:31
V Japonsku se o post předsedy vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) ucházely dvě kandidátky. To v zemi, v níž v politice takřka chybí ženy, znamenalo neobvyklou událost. V druhém kole hlasování nicméně zvítězil bývalý ministr zahraničí Fumio Kišida.
Japonský premiér Fumio Kišida (29. září 2021).

Japonský premiér Fumio Kišida (29. září 2021). | foto: ČTK

Liberálnědemokratická strana vybírala nástupce končícího premiéra  Jošihideho Sugy. Sanae Takaičiová a Seiko Nodaová kromě Kišidy soupeřily s ministrem pro vakcinaci Taró Kónem. Oba muži byli považování za silnější kandidáty, patří do politicky známých rodin a do silných vládních frakcí.

Přestože jsou Takaičiová i Nodaová členkami LDP, jejich politické názory ze zásadně liší, informovala agentura AP. Takaičiová se kloní k striktnímu konzervatismu a obhajuje paternalistický nacionalismus, zatímco Nodaová zastává liberální názory, pacifismus a bojuje za rovnost žen a mužů.

„Jako minorita v japonské politice měly ženy jen pramálo příležitostí v ní přežít a uspět. A mohou zvolit dvě cesty; konfrontovat pánský klub, nebo k němu být loajální,“ přiblížila Majumi Tanigučiová, expertka na role žen ve společnosti a politice z Ósacké univerzity.

Takaičiová prosazuje konzervativní politiku

Jak se ukazuje, hvězda loajální Takaičiové rychle stoupá. Navíc ji podporuje bývalý premiér Šinzó Abe, který odstoupil v srpnu minulého roku. Takaičiová jeho konzervativní politiku následuje. Získává si tak podporu podobně naladěných stranických kolegů. Podle expertů Abe usiloval jak o umlčení kritiky genderové nerovnosti, tak o odebrání hlasů Konemu.

Co se týče genderové nerovnosti v japonské vládě, za své mluví i fakt, že LDP po kritice v únoru tohoto roku pozvala pět poslankyň, aby se zúčastnily setkání předsednictva, ve kterém jsou z dvanácti členů jen dvě ženy. Pozvané ženy však na schůzce nesměly mluvit. Veškerá stanoviska mohly předložit pouze sekretariátu.

(Úspěch Takaičiové) by mohl mnoho žen přimět, aby si myslely, že mluvit a jednat ve prospěch mužů je jediný způsob, jak v této zemi uspět.

Majumi TanigučiováOdbornice na role žen ve společnosti a politice z Ósacké univerzity

Nyní šedesátiletá Takaičiová by zlepšení postavení žen po vítězství s největší pravděpodobností neobhajovala ani podle profesora politologie Mariho Miury z tokijské Univerzity Sophia. „Pravděpodobně by zdůraznila své zásluhy v boření skleněného stropu a řekla, že Japonsko už je zemí, ve které platí genderová rovnost,“ uvedl.

Japonsko se brání ženě na trůnu, krizi by mohli odvrátit adoptovaní synové

Přestože podporovala oblast ženského zdraví a reprodukčních záležitostí, činila tak v souladu s přesvědčením LDP, že ženy mají zastávat tradiční role matek a manželek. I proto je podle Miury velice nepravděpodobné, že by se zasloužila o zlepšení v oblasti ženských práv či sexuální diverzity. Je odpůrkyní manželství pro všechny a nechce změnit zákon, který by umožňoval ženám nechat si po svatbě své dívčí jméno.

Takaičiová, která v mládí hrála v heavymetalové kapele a jezdila na motorce, byla poprvé do parlamentu zvolena v roce 1993 a zastávala významné pozice, mezi nimi například ministryně vnitra a genderové rovnosti. Jejím vzorem je Margaret Thatcherová. 

Tanigučiová k tomu uvedla, že právě tato podpora mužských názorů by mohla být v případě jejího vítězství nešťastná, neboť ženám ukazuje, že úspěch lze získat, pokud budou mluvit a jednat ve prospěch mužů.

Polovinu kabinetu ženám, žádá Nodaová

Její jedenašedesátiletá sokyně Nodaová by podle odborníků se svým prosazováním genderové rovnosti a rozmanitosti mohla tvrdě narazit na odpor konzervativců. Podporuje stejnopohlavní manželství a vedla mimo jiné kampaň za zavedení kvót, které by zajistily více žen na zákonodárných pozicích. Zároveň slíbila, že pokud vyhraje, navrhne do poloviny svého kabinetu právě ženy.

„Chci vytvořit rozmanitou společnost tím, že do středu postavím ty, kteří stáli stranou – děti, ženy, LGBTQ+ lidi a hendikepované,“ slíbila Nodaová, jež sama své první dítě, které se narodilo postižené, porodila po léčbě neplodnosti v 50 letech. Jak připomněla, stárnutí populace a nedostatek nově narozených dětí je pro Japonsko ohrožením.

Světové lídryně si vedou často lépe než lídři, jsou striktní i empatické

Přestože dopředu bylo nepravděpodobné, že by některá z žen volby vyhrála, už jen přítomnost dvou žen na kandidátce byla pro zemi vycházejícího slunce posunem.

Ženy tvoří pouze deset procent členů japonského parlamentu. Zatím poslední kandidátkou na premiérské křeslo byla v roce 2008 Juriko Koikeová. Ta nyní působí jako starostka Tokia.

Japonsko se v letošním žebříčku genderové nerovnosti Světového ekonomického fóra umístilo na 120. pozici ze 156 a bylo tak nejhorší ze zemí G7.

Fumio Kišida (64)

  • Kišida je od roku 1993 členem japonské Sněmovny reprezentantů, v letech 2012 až 2017 byl ministrem zahraničí ve dvou vládách premiéra Šinzóa Abeho.
  • Byl nejdéle sloužícím ministrem zahraničí v poválečné historii Japonska. V roce 2016 se podílel na organizaci historické návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Hirošimě, která se v roce 1945 stala terčem amerického jaderného bombardování. V lednu 2017 navštívil Kišida v rámci své cesty po několika evropských státech i Českou republiku.
  • V minulosti působil také jako státní ministr pro záležitosti Okinawy či státní ministr pro záležitosti spotřebitelů. Před nedávnem slíbil, že pokud se stane premiérem, prosadí masivní soubor opatření na podporu domácí ekonomiky zasažené koronavirovou krizí.
  • Kišidu považují média za kritika stávajícího premiéra Jošihida Sugy – který na začátku září oznámil, že se nebude ucházet o další mandát – i jeho předchůdce Abeho. Má také podle tisku silnou pozici mezi vysokými funkcionáři strany. Kišida, který je v LDP šéfem umírněné frakce Kóčikai, na předsedu strany neúspěšně kandidoval už loni v září. Tehdy byl šéfem LDP zvolen tehdejší vládní mluvčí Suga.
  • Vystudoval práva na tokijské Univerzitě Waseda, v letech 1982 až 1987 pracoval jako bankéř ve finančním ústavu Long-Term Credit Bank of Japan (LTCB).
  • Narodil se 29. července 1957 v Hirošimě. Jeho otec i dědeček byli rovněž členy Sněmovny reprezentantů a jeho bratrancem je bývalý ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Joiči Mijazawa.
  • Je ženatý, má tři děti.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...