Český ministr zahraničí Jan Lipavský (21. března 2022)

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (21. března 2022) | foto: Reuters

Přístup EU k Rusku je zastaralý. Evropa se musí umět bránit, řekl Lipavský

  • 326
Zvláštní zpravodajka v Bruselu - Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) potřebuje Evropská unie přenastavit vztahy s Moskvou, a to kvůli stále pokračující ruské agresi na Ukrajině. Nynější přístup EU k Rusku je podle Lipavského zastaralý. Ministr to řekl v Bruselu, kam v pondělí přijel na jednání ministrů zahraničí zemí EU.

K debatě o tom, jaké budou budoucí vztahy mezi Unií a Ruskem v dalším desetiletí, se ministři vrátí ještě na srpnovém neformálním jednání, které bude Lipavský hostit v Praze.

„Představa vychází z toho, že vztahy s Ruskou federací budou minimálně další dekádu poměrně vyostřené. Evropa to musí umět reflektovat, musí se umět bránit a ta východiska, která jsou stále platná, dnes předpokládají úplně jiné vztahy s Ruskem,“ přiblížil ministr resortu zahraničních věcí po celodenním jednání v Bruselu.

„Mluvil jsem například o tom, že bychom se měli zamyslet nad některými dohodami, kterou jsou mezi Evropskou unií a Ruskou federací,“ doplnil Lipavský. Jako příklad uvedl vízovou politiku.

Podle Lipavského dialog s Ruskem selhal a Evropa si musí položit otázky, jak reagovat na agresivní Rusko, které nedodržuje pravidla a které vede válku těsně u unijních hranic.

I proto se ministři zahraničí dotkli také tématu návrhu posilujícího sankčního balíčku, který Evropská komise představila minulý pátek. Ten například zakazuje dovoz ruského zlata nebo navrhuje prodloužení předchozích schválených sankcí, a to do ledna 2023.

Podle Lipavského zazněl z řady států včetně Česka apel, aby v této práci Unie pokračovala. K jednání o ruské agresi vůči Ukrajině, se přes video připojil do Bruselu také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Mluvit s Putinem je nesmysl, „školil“ Lipavský Macrona i Scholze

V úterý Lipavský zahájí v Bruselu mezivládní konferenci, kterou formálně začnou přístupové rozhovory Evropské unie se Severní Makedonií a Albánií.

„Je to velká zpráva. Na Balkáně se podařilo odblokovat letitý problém mezi Severní Makedonií a Bulharskem,“ vítá Lipavský. „Myslím, že je to opravdu dobrá zpráva, že se podařilo udělat významný pokrok v evropské integraci,“ doplnil před úterní konferencí.

Na schůzku přiletí v úterý z Prahy také premiér Petr Fiala (ODS), který se zde má setkat s předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou. Oběma konferencím však bude předsedat Lipavský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video