Lipavský jednal v Kyjevě se Zelenským, viděl Irpiň i zničený letoun Mrija

  • 199
Český ministr zahraničí Jan Lipavský přijel společně s šéfem rakouské diplomacie Alexanderem Schallenbergem do Kyjeva. Dvojice středoevropských ministrů chtěla svou návštěvou vyjádřit podporu Ukrajiny v její obraně před ruskou agresí. Lipavský již navštívil Irpiň, v plánu byla také Rusy zničená města Hostomel a Buča.

„Pan ministr se sejde s ukrajinskými představiteli včetně šéfa ukrajinské diplomacie Dmytra Kuleby. Dále ho čeká schůzka s předsedou vlády Denysem Šmyhalem. Hlavními tématy návštěvy jsou další podpora Ukrajiny a její obnova. Česko jako předsednická země EU hraje klíčovou roli v dalších krocích Unie,“ uvedla v dopoledních hodinách pro iDNES.cz Mariana Wernerová z Ministerstva zahraničních věcí.

Spolu s Lipavským a Schallenbergem měl do Kyjeva přicestovat také jejich slovenský kolega Ivan Korčok, který ale svou účast na poslední chvíli zrušil kvůli covidu-19. Podle Wernerové ho tak zastoupil slovenský velvyslanec.

„Rusko se snaží zničit suverenitu a územní celistvost Ukrajiny,“ řekl Lipavský novinářům při cestě vlakem do Kyjeva. Ukrajinským činitelům hodlá v této souvislosti potvrdit pokračující politickou, humanitární a vojenskou podporu ze strany České republiky.

V odpoledních hodinách se Lipavský setkal i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jedním z témat byla evropská reakce na možnou anexi Ruskem okupovaných území na Ukrajině. „Je potřeba si uvědomit, že se to může stát, a mít připravenou silnou společnou evropskou reakci,“ míní Lipavský.

Zelenskému ministr zahraničí slíbil, že Praha „udělá maximum“ pro evropskou integraci Ukrajiny. Poděkoval mu také za „z českého pohledu velmi kvalitní práci“ končícího ukrajinského velvyslance v Praze Jevhena Perebyjnise.

Lipavský během dne také navštívil ukrajinské město Irpiň, dějiště prudkých bojů na začátku ruské invaze, kde si prohlédl základnu Hostomel, která utrpěla značné škody. Stopy bojů jsou stále patrné na každém kroku, včetně rozbitých oken, ohořelých či pobořených zdí domů a všudypřítomných sutin.

„Ty pocity jsou strašné, vidět to naživo,“ řekl novinářům Lipavský. Podle starosty města Oleksandra Markušyna, který ho doprovázel, je polovina budov ve dříve stotisícovém městě zničená nebo poškozená.

Novinářům v Kyjevě Lipavský po setkání se svým ukrajinským protějškem Dmytro Kulebou také řekl, že Česká republika přesvědčuje své partnery, aby co nejvíce podporovali Ukrajinu.

„Tvrdě každý den pracuji na tom, abych přesvědčil naše partnery, že mají pomáhat Ukrajině co nejvíce,“ prohlásil Lipavský a připomněl, že Česko patří v Evropě ohledně pomoci Ukrajině mezi lídry. „Vysvětluji partnerům každý den, že žádná agrese nemůže být zastavena usmiřováním,“ dodal český ministr zahraničí. „Podpora Ukrajiny není charita, ale pragmatické rozhodnutí,“ zdůraznil Kuleba, podle kterého je vítězství Ukrajiny ve vlastním zájmu evropských zemí.

Tématem jednání dále byla i poválečná obnova Ukrajiny, která je jednou z priorit nynějšího českého předsednictví v EU. „V první řadě je ale potřeba, aby Ukrajina zvítězila, aby se zastavila ruská agrese,“ míní Lipavský.

Přístup EU k Rusku je zastaralý. Evropa se musí umět bránit, řekl Lipavský

Lipavský dále uvedl, že nejede na Ukrajinu s nabídkou konkrétní nové pomoci, neboť ČR podle něj pomáhá dlouhodobě. Odmítl také, že by Česko nemuselo být s ohledem na tenčící se armádní zásoby schopno do budoucna zachovat současnou úroveň vojenské podpory.

„Je naším rozhodnutím, že Ukrajina nesmí padnout,“ dodal s tím, že pro odražení ruského útoku musí i Česko učinit „vše, co je v našich silách“.

Schallenberg vnímá cestu do Kyjeva jako „středoevropský signál solidarity“ s Ukrajinou napadené Ruskem. „Nenecháme vás ve štychu,“ řekl rakouský ministr novinářům na adresu ukrajinských představitelů.

Na Ukrajině podle něj jde o obranu světového řádu založeného na pravidlech, v opačném případě se svět začne řídit „zákonem džungle“.

To vám tu helmu nemohl nasadit někdo, kdo to umí? Lipavský čelí kritice

Od začátku ruské invaze 24. února navštívil Ukrajinu z vrcholných českých představitelů v polovině března premiér Petr Fiala, o měsíc později ho následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil. Lipavský svou první návštěvu absolvoval v únoru. Tehdy však sklidil kritiku za svůj vzhled ve vojenské helmě a vestě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video