Propalestinské shromáždění na americké Kolumbijské univerzitě v New Yorku (12....

Propalestinské shromáždění na americké Kolumbijské univerzitě v New Yorku (12. října 2023) | foto: Reuters

Skrytý bojkot. Americký akademický svět nás odmítá, stěžují si Izraelci

  • 64
Izraelští akademici uvádí, že v americkém univerzitním prostředí čelí skrytému bojkotu. Setkávají se s odmítáním svých publikací, nezváním na konference i neochotou poskytnout granty. Podle izraelských rektorů se antisemitismus v souvislosti s válkou Izraele proti palestinskému hnutí Hamás objevuje nyní i tam, kde dříve nebýval, například na medicíně.

„Cítíme skrytý bojkot, který zahrnuje nepřijímání a nerecenzování publikací izraelských vědců, odmítání nabídek k účasti na konferencích v Izraeli a konec pozvání na konference v zahraničí. Existují také vědci, kteří odmítají brát v úvahu životopisy izraelských odborníků,“ tvrdí o amerických univerzitách profesorka Rivka Carmiová, bývalá rektorka Ben-Gurionovy univerzity v Negevu a předsedkyně skupiny ScienceAbroad, která pomáhá izraelským vědcům v zahraničí.

„Výzkum v Izraeli je závislý na zahraniční expozici a na výzkumných grantech od mezinárodních nadací, takže potenciální škody skrytého bojkotu jsou významné, nikoli teoretické. Je to skutečné riziko,“ dodává.

I další izraelští akademici tvrdí, že jejich možnosti studia a kariéry na Západě od počátku války Izraele s Hamásem výrazně ubyly. „Šance izraelských výzkumných pracovníků na přijetí na postdoktorské studium v zahraničí klesly o dvojciferné procento. Na amerických institucích bude těžké najít někoho, kdo by byl ochoten je přijmout a čelit kritice. Evropa nemá velké zastoupení židovských výzkumníků,“ sdělila izraelskému listu Haaretz Rachelle Altermanová, emeritní profesorka práva a městského plánování z Technionu, izraelského technologického institutu.

Židovští studenti se v USA skrývali v knihovně před demonstranty za Gazu

„Všechny vědecké asociace v mém oboru buď odmítly podpořit Izrael, nebo zveřejnily neutrální prohlášení. Dnes je ve Spojených státech politicky korektní být protiizraelský, což vlastně znamená antisemitský,“ dodává. Podle ní na odpor amerických vzdělávacích institucí doplatí hlavně mladí lidé, „poškozeni budou ale i veteráni.“

Americké univerzitní prostředí čelí podezřením, že přinejmenším jeho část se vůči Izraelcům chová odmítavě a diskriminačně. V červenci letošního roku Americká antropologická asociace (AAA), která zastupuje tisíce antropologů na akademické půdě i v profesním prostředí, odhlasovala rezoluci, jež jí zakazuje spolupráci s izraelskými akademickými institucemi. Bojkot se netýkal izraelských vědců. Izrael nazvala „režimem apartheidu od řeky Jordán po Středozemní moře“.

Protiizraelské nálady i na medicíně

Ostřelování palestinského Pásma Gazy po útoku Hamásu na Izrael situaci ještě více vyhrotilo, varují izraelští vysokoškolští činitelé. Podle rektora Haifské univerzity Rona Robina projevy antisemitismu nyní „pronikají do míst, kde nikdy nebyly“. „Nepřátelství vůči Izraelcům je dokonce i na takových místech, jako jsou lékařské fakulty; to je ještě děsivější. V minulosti se tento problém soustředil na humanitní a společenskovědní obory.“

Židovští studenti na amerických univerzitách přiznávají, že mají strach. Setkávají se s nenávistí ze strany početných propalestinských protestujících. V jednom případě se před nimi museli zamknout v knihovně.

Někteří vyučující na školách vůči Izraeli otevřeně vystupují. Část z nich i vyjádřila podporu Hamásu.

Robin uvádí, že existuje nepřekonatelná propast mezi výzkumem na humanitních studiích v Izraeli a v USA. „My se zaměřujeme na výzkum, zatímco oni na obhajobu.“ Obává se, že problém nelze vyřešit.

Ohromující, pochválil profesor Hamás. Na univerzitách v USA zní kritika Izraele

Představitelé izraelského akademického světa uvádí, že jsou připraveni přijmout navracející se doktorandy a vědce. Mají ale omezené kapacity a nemohou přijmout všechny.

„Máme povinnost na bojkot reagovat,“ říká rektor Hebrejské univerzity Asher Cohen. „Kdykoli nejsou ochotni přijmout článek Izraelce, musíme se obrátit na redaktora nebo rektora a připomenout jim, že jednají proti zásadám akademické obce.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video