Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naděje se mísí s agonií. Izraelci vyhlížejí rukojmí, na většinu se nedostane

  16:27
Dohoda mezi Izraelem a hnutím Hamás, na základě které má být propuštěno padesát rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, vyvolala v příbuzných unesených naději i agónii. Ačkoli na takovou zprávu čekali téměř sedm týdnů, trápí je pomyšlení na možnost, že jejich blízcí mezi osvobozenými nebudou. Na zajaté dospělé muže se nyní nedostane.
Žena drží letáky s lidmi unesenými Hamásem během shromáždění a Izrael v...

Žena drží letáky s lidmi unesenými Hamásem během shromáždění a Izrael v americkém Seattlu. (19. listopadu 2023) | foto: ČTK

„Jsem nadšená a doufám, že to bude moje rodina,“ uvedla Romina Švalbová, jejíž sestra, švagr a jejich dvě dcery jsou mezi 240 lidmi, které Hamás 7. října při krvavém útoku na jižní Izrael odvlekl do Pásma Gazy.

„Na druhou stranu jsou tu i další rukojmí. Nedávno jsem kvůli tomu všemu dostala záchvat úzkosti,“ dodala Švalbová pro list The Washington Post.

Dohodu o dočasném příměří Izraele s Hamásem vyjednala „tajná buňka“

Padesátka rukojmích má být od pátečního odpoledne postupně propuštěna výměnou za 150 Palestinců vězněných v Izraeli. Součástí dohody je čtyřdenní klid zbraní v Pásmu Gazy, jenž vstoupí v platnost v pátek ráno. Izrael zároveň pustí do enklávy kamiony s humanitární pomocí a palivem.

Izraelští představitelé upozornili, že pauza neznamená mír. Lídrům Hamásu ale vzkázali, že přestávku v bombardování prodlouží o jeden den za každých dalších deset rukojmích propuštěných nad rámec dohody.

Rodiny unesených mužů zažívají muka

O lidech, které teroristé osvobodí, nejsou žádné bližší informace. Izraelská vláda uvedla, že domů se jako první dostanou ženy a děti, což znamená, že zřejmě dojde k rozdělení některých rodin, neboť Hamás v mnoha případech unesl s nezletilými jejich otce a další mužské příbuzné.

„Cítím se jako včera a předevčírem, jen hůř,“ řekla ve středu deníku The New York Times Yael Lichiová, teta sedmnáctiletého Ofira Engela, jehož palestinští ozbrojenci odvlekli z kibucu Be’eri, kde byl na návštěvě u své přítelkyně. „Nikdo nám nic neřekl, jsme na pokraji zhroucení,“ popsala.

Izrael ve válce

Hamás Engela zajal společně s otcem jeho partnerky Jossim Šarabim. Unesen byl také Šarabiho bratr, kterému teroristé předtím zavraždili ženu a dvě děti. O život přišel i další Šarabiho synovec. „Představte si emoce v té rodině. Je to těžké. Zlomí vás to o něco víc,“ řekla Lichiová.

„Konec našeho utrpení je v nedohlednu. Jen pomyslete na to, kolik času jim zabere, než uzavřou další dohodu pro muže,“ uvedla Shay Benjaminová, jejíž dvaapadesátiletý otec Ron byl zajat nedaleko Be’eri.

Hamás se přepočítal. Záchrana rukojmích není priorita, říká izraelský historik

Pro jiné je oznámení o výměně rukojmí tou nejlepší zprávou za mnoho týdnů. „Jsme plni naděje. Alespoň pro naši rodinu by to mohlo skončit, ale pak se musíme bát o zbytek rukojmích,“ uvedl Aharon Brodutch, jehož švagrová, čtyřicetiletá Hagar Brodutchová, a její tři malé děti, desetiletý Ofri, osmiletý Yuval a čtyřletý Uriah, byli uneseni z kibucu Kfar Azza.

Katar, jenž pomohl dohodu zprostředkovat, ve čtvrtek odpoledne uvedl, že zajatci, kteří jsou ze stejné rodiny budou propouštěni ve stejné skupině. V pátek má být propuštěno celkem třináct žen a dětí.

Izraelská vláda na dohodu kývla v noci na středu poté, co dlouho odmítala přerušit boje. V izraelské společnosti se mezitím strhla debata, jestli má být prioritou záchrana rukojmí, či likvidace Hamásu. Nakonec převážil tlak ze strany rodin unesených.

„Děti prožité hrůzy už nikdy nezapomenou“

Na přijetí rukojmích se nyní připravuje šestice izraelských nemocnic, která jim nabídne potřebnou péči. Podle izraelského ministerstva zdravotnictví budou osvobození lidé a jejich blízcí umístěni do izolovaných zařízení, jež nesmí zveřejňovat žádné informace ani fotografie z místa.

Až čtyřicet z rukojmích v Pásmu Gazy tvoří děti, včetně desetiměsíčního miminka. Některé z těchto dětí před únosem na vlastní oči viděly, jak byli zavražděni jejich blízcí. Hamás a spřízněné palestinské skupiny během říjnového útoku zabily 1 200 Izraelců a cizinců.

Psycholožka Dafna Dollbergová z Tel Avivu se domnívá, že děti budou po propuštění zřejmě vykazovat známky posttraumatické stresové poruchy. „Některé z nich budou neklidné, vyděšené a některé budou naštvané. Nikdy to nebude plné zotavení,“ řekla agentuře Reuters a dodala, že děti nikdy nezapomenou, čím si prošly.

Izraelská armáda osvobodila první rukojmí. Unesená vojačka je zpět u rodiny

Ke každému propuštěnému dítěti bude přidělen voják, který ho bude doprovázet a dostane konkrétní příkazy, co mu má říct. Po převozu do izraelských nemocnic budou dětem přiděleni sociální pracovníci.

Dosud byli propuštěni čtyři rukojmí a pátou osvobodila izraelská armáda. Podle jejich výpovědí teroristé zajatce rozdělili do skupin a nějakou dobu je zadržovali v labyrintu podzemních tunelů Hamásu v Gaze.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  19:35

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael

16. května 2024  19:03

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...

Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil

16. května 2024  18:41

Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...