Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na jih Pásma Gazy vjely desítky izraelských tanků, sever hlásí zásah dvou škol

Sledujeme online   8:36aktualizováno  20:05
Do jižní části Pásma Gazy na úrovni města Chán Júnis v pondělí vjely desítky izraelských tanků a buldozerů. Na severu enklávy si nejméně 50 obětí vyžádal izraelský letecký úder, který zasáhl dvě školy. S odvoláním na palestinskou agenturu WAFA to uvádí agentura Reuters, která ale zprávu nemohla nezávisle ověřit. Izraelská armáda zprávu prověřuje.

Letecké údery podle WAFA mířily na čtvrť Darádž, která se nachází v centru města Gaza. V oblasti od konce října operují také pozemní jednotky izraelské armády v tažení proti palestinskému hnutí Hamás a už dříve z ní na výzvu Izraele odešly statisíce obyvatel do jižní části Pásma Gazy. Mnoho jich však na severu stále zůstává.

Izraelská armáda podle agenturních zpráv v pondělí svou pozemní operaci rozšířila i na jižní část tohoto úzkého pobřežního pásu.

Velitel izraelského obrněného sboru Hišám Ibráhím v prohlásil, že jeho a další pozemní síly jsou blízko splnění svého válečného úkolu v severní části Pásma Gazy a operují i jinde na tomto palestinském území.

„Cíle v severní části byly téměř splněny. Začínáme rozšiřovat pozemní manévry do dalších částí pásma s jediným cílem: svrhnout teroristickou skupinu Hamás,“ uvedl brigádní generál Ibráhím.

Devětapadesátiletý Amín abú Hula pro agenturu AFP uvedl, že izraelská vojenská vozidla v pondělí dopoledne vjela do vesnice Karára severně od Chán Júnisu. Podle 34letého Muáze Muhammada se tanky pohybovaly také po dálnici, která spojuje severní a jižní část Pásma Gazy.

Do Pásma Gazy v pondělí přijela předsedkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Mirjana Spoljaricová a vyzvala k ochraně civilistů podle mezinárodního práva a také k neblokování humanitární pomoci.

Předsedkyně MVČK Spoljaricová na síti X oznámila, že přijela do Pásma Gazy. Utrpení tamních obyvatel označila za nesnesitelné a zopakovala, že civilisté musejí být chráněni podle mezinárodního práva a je nutné umožnit plynulé dodávky humanitární pomoci. Zároveň vyzvala k propuštění rukojmích, které Hamás stále zadržuje, a žádala, aby rukojmí mohli bezpečně navštívit pracovníci Červeného kříže.

Palestinec Saláh Arjá, který žije v Rafáhu na jihu území, v pondělí BBC řekl, že jeho dům byl zničen, zatímco spal, a přestože věřil, že se nachází v bezpečné zóně. „Říkají vám, že je to bezpečná oblast, ale v celém Pásmu Gazy žádná bezpečná oblast není, jsou to všechno lži a manipulace,“ prohlásil.

Izrael ve válce

V neděli náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi potvrdil, že Izrael pozemní operaci rozšiřuje i na jih Pásma Gazy.

Právě na jih přitom před boji na severu uprchlo mnoho civilistů. Na sever, vzhledem k pokračující izraelské operaci, ani do sousedního Egypta nemohou, takže jejich pohyb je omezen na oblast o rozloze 220 kilometrů čtverečních. Izrael mezitím čelí výzvám nejen Spojených států, aby udělal maximum pro ochranu civilistů.

Demolice v Pásmu Gazy

Na internetu kolují záběry, podle nichž izraelská armáda zdemolovala hlavní soud v Pásmu Gazy, píše v pondělí web The Times of Israel (ToI).

Nové záběry zachycují, jak armáda provádí řízenou demolici budovy. Izrael po krvavém útoku palestinského hnutí Hamás ze 7. října deklaroval, že svrhne vládu této skupiny v Pásmu Gazy, a zahájil bombardování následované pozemní operací.

V polovině listopadu izraelská armáda oznámila, že ve městě Gaza obsadila několik úřadů, které spravoval Hamás. Krátce na to bylo zveřejněno také video demolice parlamentu v Gaze.

Izrael věděl o plánech Hamásu už před rokem. „Příliš ambiciózní,“ vyhodnotil je

Palestinské hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, 7. října zaútočilo na Izrael, zabilo 1 200 lidí a přes 200 jich zajalo. Izrael vzápětí zahájil rozsáhlou ofenzivu v Pásmu Gazy ve snaze Hamás porazit. Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy zemřelo v důsledku izraelského bombardování a pozemní operace na 15 500 lidí.

Vedoucí představitelé Hamásu kromě Pásma Gazy pobývají nebo často navštěvují Libanon, Turecko a Katar. Právě ten přitom pomáhal zprostředkovat týdenní příměří mezi Izraelem a Hamásem, které skončilo v pátek.

Netanjahu bude souzen jako válečný zločinec, prohlásil Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí uvedl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude kvůli pokračující ofenzivě v Pásmu Gazy souzen jako válečný zločinec. „Pásmo Gazy je palestinské území, které bude vždy patřit Palestincům,“ řekl rovněž Erdogan v projevu na zasedání výboru Organizace islámské spolupráce (OIC) v Istanbulu.

V polovině listopadu Erdogan v projevu v parlamentu označil Izrael za „teroristický stát“ a dění v Pásmu Gazy za genocidu.

Turecko zároveň varovalo Izrael před vážnými důsledky, pokud se budou jeho tajné služby snažit dopadnout členy palestinského hnutí Hamás i jinde než na palestinských územích, a to včetně Turecka.

„Na základě zpráv o prohlášeních izraelských představitelů byla vyslovena nezbytná varování a Izraeli bylo sděleno, že takový čin by měl vážné důsledky,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel turecké zpravodajské služby.

Podle nahrávky, kterou v neděli zveřejnila izraelská veřejnoprávní stanice Kan, šéf izraelské domácí tajné služby Šin Bet Ronen Bar prohlásil, že Izrael bude představitele Hamásu likvidovat všude, kromě Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu také v Libanonu, Turecku či Kataru, i kdyby to mělo trvat několik let. Není nicméně jasné, kdy byla nahrávka pořízena ani s kým Bar hovořil,

30. listopadu 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...