Izrael zaútočil na Pásmo Gazy, cílil na továrny na výrobu zbraní

  • 10
Izrael ve čtvrtek podnikl letecké údery na Pásmo Gazy. Stalo se tak jen několik hodin poté, co izraelská armáda zachytila raketu vypálenou právě z této oblasti, které vládne radikální hnutí Hamás. Žádné informace o obětech nejsou známé. Izrael údajně útočil také na Írán, který zemi obvinil z útoku bezpilotním letadlem na vojenskou továrnu poblíž centrálního města Isfahán a pohrozil odvetou.

Cílem posledních útoků byla podle izraelské armády místa, kde se vyrábí rakety a další zbraně používané ozbrojenci z hnutí Hamás. Silné exploze otřásaly budovami a osvětlovaly noční oblohu nad Gazou, popsala agentura Reuters.

Ozbrojené křídlo levicové Demokratické fronty pro osvobození Palestiny uvedlo, že dnes brzy ráno vypálilo na Izrael několik raketových salv. Reagovali tak na izraelské nálety a „systematickou agresi“ vůči palestinským vězňům v izraelských věznicích.

Obavy z eskalace. Palestinci odpálili rakety, Izrael podnikl údery na Gazu

Ve středu vypálenou raketu sestřelila protiraketová obrany Iron Dome. Izraelské úřady nezaznamenaly žádná zranění ani škody. Podle izraelských záchranných složek pouze jedna žena uklouzla a upadla, když utíkala do krytu.

K útoku se zatím nepřihlásilo ani radikální hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, ani menší Íránem podporovaná skupina Islámský džihád, která na Izrael vypálila několik raket minulý týden.

Incident se odehrál v době zvýšeného napětí mezi Izraelem a Palestinci nedlouho po návštěvě šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který nejprve v Tel Avivu a poté i v Ramalláhu vyzval obě strany ke zklidnění situace. Při cestě také zopakoval, že USA podporují dvoustátní řešení tohoto konfliktu, tedy vznik samostatného palestinského státu vedle toho izraelského.

Útok na íránskou zbrojovku

Írán obvinil Izrael z útoku bezpilotním letadlem na vojenskou továrnu poblíž centrálního města Isfahán a pohrozil odvetou. Ve čtvrtek o tom informovala polooficiální tisková agentura ISNA.

Sobotní útok se odehrál na pozadí napětí mezi Íránem a Západem kvůli jaderným aktivitám Teheránu a jeho dodávkám zbraní, včetně dronů používaných Ruskem na Ukrajině. V Íránu přitom již několik měsíců pokračují protivládní demonstrace.

Íránskou zbrojovku napadly drony. Účet za válku, zní z Kyjeva

Íránský velvyslanec při OSN Amír Saíd Iravání v dopise adresovaném generálnímu tajemníkovi OSN uvedl, že „podle prvních závěrů vyšetřování Izrael nese odpovědnost“ za útok ze sobotního večera. Podle Teheránu si incident nevyžádal oběti ani vážné škody.

„Írán si vyhrazuje své legitimní a přirozené právo bránit svou národní bezpečnost a rozhodně reagovat na jakoukoli hrozbu nebo protiprávní jednání sionistického režimu (Izraele) kdekoli a kdykoli to bude považovat za nutné,“ uvedl Iravání. „Tato akce sionistického režimu (Izraele) je v rozporu s mezinárodním právem, „dodal.

„Vybavení a výbušniny použité při útoku v Isfahánu byly do Íránu převezeny s pomocí protirevolučních skupin sídlících v iráckém Kurdistánu na příkaz zahraniční bezpečnostní služby,“ uvedla ve středu íránská agentura Nournews.

Obnovení jaderné dohody

Izrael dlouhodobě prohlašuje, že je ochoten zasáhnout íránské cíle, pokud selže snaha diplomacie omezit íránský jaderný nebo raketový program. Konkrétní operace ale nekomentuje. Rozhovory mezi Íránem a světovými mocnostmi o oživení jaderné dohody z roku 2015 od září váznou.

V dohodě, od níž bývalý prezident USA Donald Trump v roce 2018 jednostranně odstoupil, se Írán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských sankcí.

Íránský režim neuznává Izrael a viní ho z vražd íránských vědců a představitelů. Izrael považuje Írán za největší ohrožení své existence a poukazuje zejména na nebezpečí, které představuje íránský jaderný program.

O Izraeli se všeobecně soudí, že vlastní jaderné zbraně, země to ale oficiálně nikdy nepotvrdila. Izrael tvrdí, že Írán o jaderné zbraně usiluje, což Teherán popírá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video