Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Palestinci ohlásili přes 2 200 mrtvých, Rijád utnul sbližování s Izraelem

Přímý přenos   11:43
Izraelské útoky na Gazu si podle úřadů vyžádaly již 2 215 obětí včetně 724 dětí a také 370 žen. Zraněných je více než 10 tisíc. Nálety zcela zničily už více než 1 300 budov včetně obytných domů a tisíce lidí tak připravily o domov. Po týdnu intenzivního bombardování Gazy izraelskými silami to uvedla OSN. Saúdská Arábie se rovněž rozhodla přerušit rozhovory o možné normalizaci vztahů s Izraelem.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje, je obětí střetů podle stejného zdroje 54 a zraněných 1 100. Není jasné, jaký podíl mrtvých tvoří islamisté z hnutí Hamás.

Počet palestinských obětí je týden po útoku ozbrojenců Hamásu na Izrael podobný jako v 50denní válce mezi Izraelem a Hamásem v roce 2014. Současný konflikt si ale vyžádal více izraelských životů: při útoku ozbrojenců z Hamásu zahynulo nejméně 1 300 lidí, převážně civilistů.

Nálety zničily 5 540 bytů nebo jiných obydlí a dalších asi 3 750 poškodily tak, že jsou neobyvatelné, sdělil Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA). „Podle ministerstva pro veřejné práce Gazy bylo zničeno 1 324 rezidenčních i nerezidenčních budov včetně 5 540 bytů a rodinných domů,“ sdělil úřad OSN.

Nejméně 400 000 obyvatel Pásma Gazy už muselo opustit domovy, OSN jich ve čtvrtek večer evidovalo 423 000. Izrael navíc vyzývá obyvatele severní části Pásma Gazy, aby se přesunuli do jižní části. Týká se to asi milionu lidí. Výzvu kritizuje řada humanitárních organizací včetně OSN.

Izrael v Pásmu Gazy podle dnešního oznámení tamního ministerstva zdravotnictví od soboty při odvetných vzdušných útocích zabil už více než 2 200 lidí. Nálety podniká v reakci na útok radikálního hnutí Hamás na Izrael z minulé soboty. Při něm zemřelo na izraelské straně nejméně 1 300 lidí, převážně civilistů.

Izraelský vzdušný úder v noci na sobotu zabil také velitele vzdušných sil radikálního palestinského hnutí Hamás Muráda abú Muráda, oznámila izraelská armáda. Velkou měrou se podílel na organizaci masakrů spáchaných bojovníky Hamásu během jejich útoku na Izrael z minulého víkendu a také na výcviku těchto radikálů, sdělila také podle izraelského tisku izraelská armáda.

Murád abú Murád podle oznámení zemřel při úderu ve městě Gaza. Ten cílil na jedno z center Hamásu, z něhož radikální hnutí řídilo vzdušné útoky na Izrael.

Rozhovory se přerušily

Saúdská Arábie se také rozhodla přerušit rozhovory o možné normalizaci vztahů s Izraelem, důvodem jsou boje mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás. Saúdská Arábie podle AFP o rozhodnutí už informovala americké představitele. V zemi je na návštěvě ministr zahraničí USA Antony Blinken.

Blinken na čtvrteční tiskové konferenci při návštěvě Tel Avivu uvedl, že jednání Izraele a Saúdské Arábie o možné normalizaci vztahů mohlo být jedním z důvodů, proč se Hamás rozhodl minulý týden zaútočit na židovský stát. Navázání diplomatických vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií by dramaticky proměnilo situaci na Blízkém východě, neboť by formálně svedlo dohromady dva hlavní partnery Spojených států, jejichž společným hlavním protivníkem na Blízkém východě je Írán, spojenec hnutí Hamás. Normalizace vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií je také jednou z priorit zahraniční politiky Bílého domu Joea Bidena. Blinken ji v červnu označil za „zájem americké národní bezpečnosti“.

Jednání mezi Izraelem a Saúdskou Arábií trvají už měsíce. Ve druhé polovině září korunní princ Muhammad bin Salmán řekl americké televizi Fox, že blíže k výsledku se rozhovory „posouvají každým dnem“. Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen řekl, že „dohodu očekává v první čtvrtině příštího roku“.

Proti sbližování Rijádu a Tel Avivu se staví především Írán. Jeho prezident Ebrahím Raísí řekl na letošním Valném shromáždění OSN v New Yorku stanici Sky News, že nová dohoda by byla „kudlou do zad palestinskému lidu a jejich odporu“. „Osvobození svatého města Jeruzaléma“ z rukou Izraele je podle Raísího „v jádru víry všech muslimů“.

Rijád požaduje „spravedlivé řešení“

Saúdská Arábie byla několikrát jedním z protivníků Izraele v arabsko-izraelských válkách 20. století. Nyní požaduje, aby Izrael umožnil vznik samostatného státu Palestina a stáhl se z okupovaných palestinských území a syrských Golanských výšin. Izrael naopak podle stanice Al-Džazíra „ústupky“ palestinské autonomii odmítá, souhlasí však s jiným saúdským požadavkem, totiž aby podpořil saúdskoarabský civilní jaderný program. Rijád požaduje také „spravedlivé řešení“ utrpení milionů palestinských uprchlíků i jejich potomků, kteří jsou v uprchlických táborech v zemích sousedících s Izraelem.

Palestinci chtějí mít vlastní stát na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Z Pásma Gazy se Izrael stáhl a nyní ho ovládá radikální palestinské hnutí Hamás. Východní Jeruzalém Izrael anektoval a Západní břeh Jordánu okupuje.

Podstatnou část Golanských výšin Izrael obsadil rovněž v šestidenní válce v roce 1967 a například Evropská unie, Británie nebo OSN jako celek území považuje za syrské a izraelskou přítomnost označuje za okupaci. Naopak USA hornatou a z vojenského hlediska strategickou oblast uznávají jako izraelskou poté, co v roce 2019 tehdejší prezident Donald Trump podepsal dekret o uznání izraelské svrchovanosti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...