Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nakba je zpět. Pro Palestince ožila nejbolestivější chvíle historie

  12:34
V souvislosti s izraelskou výzvou k přesunu téměř poloviny obyvatel Pásma Gazy na jih se mnozí Palestinci obávají, že se bude opakovat nejtragičtější událost jejich historie z roku 1948. V roce, kdy stát Izrael vznikl, Palestinci utekli nebo byli vyhnáni ze svého území. To se následně stalo součástí dnešního Izraele. Páteční výzva k evakuaci nyní tuto bolestivou vzpomínku Palestincům připomíná.

Palestinci ji označují slovem Nakba, což znamená „katastrofa“. Podle odhadů tehdy z území dnešního Izraele uprchlo nebo bylo vyhnáno 700 tisíc Palestinců, tedy většina předválečného obyvatelstva. Stalo se tak v měsících před válkou, kterou proti Izraeli zahájily okolní arabské státy, a během ní.

Palestinci si tehdy sbalili svoje věci a nanesli je do aut, nákladních aut, ale i na osly. Mnozí si s sebou vzali klíče, protože předpokládali, že se po konci války vrátí. Ani o sedmdesát pět let později se však vrátit nemohli. Vylidněná města se přejmenovala, vesnice byly zdemolovány.

Izraelci Palestincům návrat zakázali, protože by to mohlo na hranicích ohrozit židovskou většinu. A tak se uprchlíci spolu s se svými potomky usadili v táborech na Západním břehu Jordánu, v Libanonu, Sýrii a Jordánsku. Tyto tábory se nakonec rozrostly v zastavěné čtvrti.

Většinu obyvatel Gazy nyní tvoří palestinští uprchlíci, přičemž příbuzní mnohých z nich kdysi museli uprchnout z oblastí, na které před týdnem zaútočilo radikální hnutí Hamás.

Přesuňte se na jih, řekl obyvatelům Gazy Izrael. Ignorujte to, vysmívá se Hamás

Palestinci trvají na tom, že mají právo na návrat, což Izrael stále rezolutně odmítá. Jejich osud patřil k nejpalčivějším otázkám mírového procesu, který se před více než deseti lety zastavil.

Historie se bude opakovat, bojí se Palestinci

Izrael v pátek vyzval všechny Palestince žijící na severu Pásma Gazy, aby utekli směrem na jih. Evakuaci nařídil asi 1,1 milionu lidem, což je téměř polovina tamního obyvatelstva. „Podívejte se na ty obrázky lidí bez aut, na oslech. Hladových a bosých lidí, kteří se jakýmkoli způsobem snaží dostat pryč, aby mohli odejít na jih,“ řekl politický analytik Talál Awkal. Agentura dodává, že Awkal zůstal ve městě Gaza, protože si nemyslí, že by na jihu bylo bezpečněji.

To mají odejít na oslech? V Gaze po izraelské výzvě zavládl ještě větší chaos

„Pro Palestince je to katastrofa, je to Nakba,“ řekl. „Vyhánějí celou populaci z její domoviny,“ dodal. Jediný možný směr útěku je na jih do Egypta, ten však své hranice zabezpečil v obavách z masového přílivu Palestinců. Dodává, že i Egypt se totiž obává další Nakby.

Izraelští představitelé tvrdí, že cílem evakuace je ušetřit civilisty a odepřít Hamásu možnost využívat je jako lidské štíty. „Kamufláží teroristů je civilní obyvatelstvo,“ řekl v pátek izraelský ministr obrany Yoav Gallant. „Musíme je od sebe oddělit. Takže ti, kteří si chtějí zachránit život, ať odejdou na jih,“ dodal.

Izraelští extremisté Nakbu Palestincům přejí

Izraelská armáda v souvislosti s výzvou k opuštění Pásma Gazy uvedla, že ti, kteří odejdou, se mohou vrátit, až boje skončí. Mnozí Palestinci tomu však příliš nevěří. Izraelská krajně pravicová vláda posílila extremisty, kteří myšlenku deportace Palestinců podporují. Po útoku Hamásu někteří k masovému vyhoštění dokonce přímo vyzývali. Někteří z nich jsou osadníci ze Západního břehu, které doposud štve stažení Izraelců z Gazy v roce 2005.

„Právě teď je jediný cíl: Nakba! Nakba, která zastíní Nakbu z roku 1948. Nakba v Gaze a Nakba pro každého, kdo se odváží přidat,“ napsal poslanec parlamentu za stranu Likud premiéra Benjamina Netanjahua Ariel Kallner po útoku Hamásu na sociální síti X.

Hnutí Hamás v reakci na prohlášení o evakuaci lidi naopak vyzval, aby zůstali ve svých domovech. Odmítl izraelské příkazy s odůvodněním, že z izraelské strany jedná o trik. Příkaz k evakuaci podle AP odmítl také palestinský prezident Mahmúd Abbás. Podle něj by to vedlo k „nové Nakbě“.

Llidé v Gaze jsou možná příliš vyděšení, vyčerpaní a zoufalí, než aby se dokázali postavit na odpor. Již týden hledají bezpečí pod palbou izraelských náletů, které demolují celé městské bloky a někdy zasahují bez varování. Na celém území je výpadek elektřiny a tenčí se zásoby potravin, paliva a léků.

Výzva Izraele k přesunu pacientů v Pásmu Gazy je za hranicí krutosti, uvedla WHO

Vzhledem ke zvyšující se pravděpodobnosti, že Izrael na severu zahájí pozemní ofenzivu, může být útěk na jih, největší nadějí na přežití, a to i za cenu, že se už nikdy nevrátí, píše agentura AP.

„Zkušenost, která se stala našim rodinám v roce 1948, nás naučila, že pokud odejdete, nevrátíte se,“ řekl Khader Dibs, který žije v přeplněném uprchlickém táboře Šuafat na okraji Jeruzaléma. „Palestinci umírají a pásmo Gazy je vyhlazováno,“ řekl.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...