Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blokáda Gazy je jako Leningrad, řekl Putin. Nabídl, že Blízký východ uklidní

  12:57aktualizováno  18:49
Obyvatelé Pásma Gazy by se mohli ocitnout v blokádě podobné té, kterou si prošli Leningraďané v době druhé světové války, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že takovýto nepřípustný scénář ohledně budoucnosti Gazy se objevuje v USA. Putin se do kritiky USA ve svých projevech pouští pravidelně.

„I ve Spojených státech amerických se objevují hodnocení toho, co se děje, a objevují se různé varianty rozvoje událostí, včetně toho, že v Pásmu Gazy se mohou přijmout opatření vojenského i nevojenského charakteru takového druhu, jako v době blokády Leningradu během druhé světové války,“ citovala Putina agentura TASS.

„Z mého pohledu je to nepřípustné. Žije tam přes dva miliony lidí. A rozhodně ne všichni tam mimochodem podporují Hamás. Ale trpět musejí všichni stejně včetně žen a dětí,“ uvedl také Putin, který rozpoutal v únoru 2022 válku na Ukrajině. Ta si vyžádala mezi civilním obyvatelstvem už tisíce obětí a miliony lidí vyhnala z domovů.

Rusové u Avdijivky nasadili letce, chtějí rozjet větší akci, potvrdili experti

Šéf Kremlu mimo to řekl, že Izrael sice čelil bezprecedentnímu útoku, ale že na něj reaguje poměrně tvrdě. Zároveň nabídl, že se Rusko v případě zájmu může zhostit role prostředníka a pokusit se o urovnání konfliktu. Uvedl, že Rusko má dobré vztahy jak s Izraelem, tak s Palestinci, a nikomu by se nesnažilo „nahrát“.

Putinova slova uvádí do praxe náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Ten jednal s íránským velvyslancem v Moskvě. Mluvili spolu o možnostech, jak urovnat současný konflikt mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás ovládajícím Pásmo Gazy.

Ruský a íránský představitel se podle agentury TASS shodli, že je potřeba zabránit dalšímu krveprolití, a ujistili se, že v tomto ohledu chtějí spolupracovat. Bogdanov kromě toho sdělil, že Moskva je v kontaktu také s Hamásem, v čemž hodlá pokračovat.

Během schůzky si ruský náměstek a íránský velvyslanec potvrdili „vzájemnou ochotu koordinovat úsilí při hledání efektivních cest snížení napětí na Blízkém východě“, uvedla agentura TASS.

Bogdanov kromě toho podle agentury Interfax uvedl, že Rusko bude pokračovat v kontaktech s hnutím Hamás. „Ten problém se přeci musí řešit. A jak můžete řešit problém, pokud nemáte kontakty,“ sdělil náměstek.

Bogdanov podle informace na webu ruského ministerstva zahraničí jednal také s velvyslanci Egypta, Spojených arabských emirátů a Libanonu. Další náměstek ruského ministra zahraničí, Sergej Veršinin, se pak dnes setkal s izraelským velvyslancem v Moskvě. Veršinin během této schůzky zdůraznil potřebu urovnání konfliktu s Palestinou na základě mezinárodních právních norem, uvedla agentura TASS.

Hrozby z Libanonu, protesty na Západním břehu i v Jordánsku. Napětí roste

Putin v pátek také přímo varoval před pozemní operací Izraele v Pásmu Gazy. Vyžádala by si podle něj ztráty mezi civilisty, což označil za „zcela nepřijatelné“. „Teď je hlavní zastavit krveprolití,“ zdůraznil Putin, na jehož příkaz loni v únoru ruská armáda zahájila invazi na Ukrajinu, kde se od té doby stávají terčem ruských útoků i civilní objekty.

„(Izrael) byl vystaven útoku, který ve své krutosti nemá obdoby. A přirozeně má právo na obranu, má právo na to, aby zajistil svou pokojnou existenci,“ řekl Putin.

Varoval ale, že nasazení těžkých zbraní v obytných čtvrtích při pozemní operaci v Pásmu Gazy, kde žijí přes dva miliony lidí, hrozí „vážnými následky pro všechny strany, především naprosto nepřijatelnými ztrátami mezi civilisty“.

„Teď je hlavní zastavit krveprolití,“ zdůraznil Putin, na jehož příkaz loni v únoru ruská armáda zahájila invazi na Ukrajinu, kde se od té doby stávají terčem ruských útoků i civilní objekty.

Podle šéfa Kremlu je Rusko při urovnání blízkovýchodního konfliktu připraveno spolupracovat se všemi konstruktivně uvažujícími partnery. Moskva vidí řešení palestinsko-izraelského konfliktu prostřednictvím mírových jednání s cílem „vytvoření nezávislého palestinského státu s hlavním městem ve východním Jeruzalému, který by v míru a bezpečí koexistoval s Izraelem“, uvedl Putin.

Přesuňte se na jih, řekl obyvatelům Gazy Izrael. Ignorujte to, vysmívá se Hamás

Izrael chystá pozemní operaci po sobotním výpadu radikálního palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy, při kterém ozbrojenci Hamásu v jižním Izraeli podle izraelských médií zabili 1 300 lidí a zhruba 200 dalších unesli.

Izrael odpověděl nálety a totální blokádou Pásma Gazy, kde podle tamního ministerstva zdravotnictví od 7. října zahynulo přes 1 500 Palestinců a dalších více než 6 600 bylo zraněno.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...