Izrael a Palestina uzavřely dohodu o příměří, zprostředkoval ji Egypt

  • 666
Izrael a Palestina se dohodly na příměří na hranicích palestinského Pásma Gazy a Izraele. Palestinští představitelé sdělili agentuře Reuters, že příměří zprostředkoval Egypt. Platit mělo začít ve 3:30 SELČ. Dohodu potvrdila i televizní stanice patřící palestinské radikální organizaci Hamas. Představitelé Izraele se k věci nevyjádřili.

Palestinští radikálové zahájili masivní raketovou palbu na Izrael v sobotu a pokračovali v ní i v neděli. Izraelská armáda oznámila, že zasáhla v Pásmu Gazy více než 260 cílů. 

Z palestinského Pásma Gazy bylo podle izraelské armády na Izrael za víkend vypáleno více než 650 raket. Nová vlna izraelsko-palestinského násilí si od soboty podle médií vyžádala na palestinské straně dvacítku mrtvých včetně tří žen a dvou dětí a nejméně osmi radikálů z hnutí Islámský džihád, a také asi 150 zraněných. Na izraelské straně jsou čtyři mrtví a více než stovka zraněných.

Plnou podporu Izraeli vyjádřil prezident USA Donald Trump a vyzval k ukončení raketových útoků.

„Izrael opět čelí palbě smrtelných raketových útoků teroristických skupin Hamásu a Islámského džihádu. Izrael stoprocentně podporujeme při obraně jeho občanů .... Pro obyvatele Gazy - tyto teroristické činy proti Izraeli vám nepřinesou nic víc než trápení. Skoncujte s násilím a pracujte na míru,“ napsal Trump na twitteru.

06.května 2019 v 02:13, příspěvek archivován: 06.května 2019 v 05:04

Once again, Israel faces a barrage of deadly rocket attacks by terrorist groups Hamas and Islamic Jihad. We support Israel 100% in its defense of its citizens....

06.května 2019 v 02:13, příspěvek archivován: 06.května 2019 v 05:05

....To the Gazan people — these terrorist acts against Israel will bring you nothing but more misery. END the violence and work towards peace - it can happen!

Víkendové drama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli nařídil armádě pokračovat v útocích na radikály v Gaze. Izraelská armáda poslala na hranici pásma další brigádu a podle svého mluvčího se připravovala na několikadenní boje. 

V sobotu bylo z Pásma Gazy vypáleno na Izrael 200 raket. Po zhruba tříhodinové noční přestávce následovala v neděli další palba více než 200 nových raket. 

Mnohé střely zneškodnila izraelská protivzdušná obrana, jiné ale poničily izraelská obydlí. V zasaženém domě v jihoizraelském městě Aškelon zabila střepina 58letého Izraelce. 

Další Izraelci zemřeli při raketovém útoku, při němž byla rovněž v Aškelonu zasažena továrna a obětem se nepodařilo dostat včas do krytu. Třetí člověk byl při tomto útoku těžce zraněn. 

Zasáh utrpěla také univerzitní nemocnice v Aškelonu. Její ředitel uvedl, že nikdo nebyl zraněn, ale že je poškozeno onkologické oddělení. Objekt zasáhla střepina z rakety, kterou sestřelila protivzdušná obrana. 

Útoky z palestinského území od soboty zranily podle zdrojů z této nemocnice 112 Izraelců. 

Jedna z raket zasáhla železniční trať, takže je přerušená železniční doprava mezi městy Beerševa a Kirjat Gat. 

Nevyjasněná smrt palestinské holčičky

Podle palestinských médií přišlo od pátku o život deset Palestinců, z nichž šest byli členové radikálních organizací Hamás a Islámský džihád. Palestinské úřady informovaly také o 47 zraněných Palestincích. 

Když je protiraketový systém k ničemu: hořící draci z Palestiny plení Izrael

Mezi palestinskými oběťmi je i těhotná žena a její čtrnáctiměsíční neteř. Původní zprávy hovořily o matce a dceři, ale palestinské úřady později upřesnily, že šlo o holčičku a její tetu. 

Izraelská armáda tvrdí, že je ale nezabila izraelská odveta, nýbrž palestinská bomba, které nedoletěla k cíli v Izraeli. Původně se hovořilo o palestinské raketě, nikoli bombě. 

Izraelští vojáci ubezpečují, že v odvetných útocích míří hlavně na odpalovací zařízení raket a na cíle spojené s radikálními skupinami. 

Armáda oznámila, že při cíleném útoku zabila jednoho z velitelů Hamásu Ahmada Abida Chudrího, který zajišťoval převody peněz z Íránu k ozbrojeným organizacím v Gaze. Jeho smrt při izraelském náletu potvrdili palestinští svědci. 

Hamás sdělil, že vystupňuje útoky kvůli tomu, že izraelská vláda otálí s plněním dohod uzavřených mezi oběma stranami. Hamás v Gaze vládne. 

Eskalace ohrožuje soutěž Eurovize

Izraelský nálet zasáhl v Gaze i šestipatrovou budovu, v níž měla sídlo i odbočka turecké tiskové agentury Anadolu. Ankara zničení kanceláří agentury odsoudila. 

Izrael zabil v pásmu Gazy 225 lidí, Hamas vyzval k třetí intifádě

Izraelské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že Tel Aviv na neupřesněnou dobu uzavřel hraniční přechody s Pásmem Gazy a oblasti rybolovu podél břehů této palestinské enklávy. 

Města a vesnice na jihu Izraele včetně Rišon Lecionu, který leží zhruba osm kilometrů od Tel Avivu, otevřela pro civilisty kryty. Školy v jižním Izraeli zůstaly v neděli zavřené. 

Eskalace násilí přichází pro Izrael ve zvláště citlivém období. Blíží se oslavy Dne vyhlášení nezávislosti a finále mezinárodní písňové soutěže Eurovize, které bude Izrael hostit v polovině května. Tvrdé boje by podle agentury AP  mohly zastínit tuto událost a případně odradit i zahraniční návštěvníky. 

EU volá po uklidnění

Na vyhrocenou situaci zareagovala v sobotu i Evropská unie, která vyzvala k „okamžitému zastavení“ ostřelování Izraele. Zesílené snahy o uklidnění situace oznámil Egypt, který už při minulých nepokojích zprostředkovával příměří mezi oběma stranami. 

Beznohý Palestinec házel kamení po Izraelcích, jeho smrt teď řeší i OSN

„Je naléhavě nutné napravit tuto nebezpečnou situaci v zájmu ochrany životů civilistů,“ uvedla mluvčí unijní diplomacie Maja Kocijančičová. „Jen politické řešení může ukončit násilí. Snahy vyvíjené Egyptem k uklidnění situace zasluhují plnou podporu Evropské unie,“ dodala.  

Sobotní konfrontace následovala po pátečních bouřlivých demonstracích na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy. 

Při izraelském náletu přišli v pátek o život čtyři Palestinci, z nichž dva náleželi k ozbrojenému křídlu Hamásu. Izrael náletem reagoval na palestinskou palbu, která zranila dva izraelské vojáky. Hamás hned v pátek pohrozil Izraeli odvetou. 

U hranice Pásma Gazy se již od loňského března konají protesty, nejsilnější jsou vždy v pátek. Palestinci se jimi snaží vymoci ukončení blokády pásma, kterou Izrael zavedl v roce 2007, když se vlády nad tímto územím ujal Hamás. 

Netanjahu slíbil anexi osad na Západním břehu

Blokáda porušuje mezinárodní humanitární právo, protože je kolektivním trestem postihujícím i všechny civilisty v Gaze. V roce 2010 to prohlásil Mezinárodní výbor Červeného kříže

Protesty mají také upozornit na právo návratu Palestinců do původních domovů v dnešním Izraeli. Od začátku demonstrací Izraelci podle agentury AFP zabili téměř 270 Palestinců. O život přišli rovněž dva izraelští vojáci. 

USA stojí za Izraelem

Spojené státy jako obvykle podpořily jednostranně Izrael. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová oznámila, že USA odsuzují raketové útoky z Gazy a podporují právo Izraele na „sebeobranu“. 

„Vyzýváme ty, kteří jsou za toto násilí zodpovědní, k okamžitému ukončení této agrese,“ uvedla Ortagusová. „Stojíme za Izraelem a plně podporujeme jeho právo na sebeobranu proti těmto odporným útokům,“ doplnila. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video