ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Další oběti na Západním břehu. Izraelští vojáci zastřelili tři Palestince

  • 39
Izraelští vojáci v noci na neděli na okupovaném Západním břehu nedaleko města Nábulus zastřelili tři Palestince, kteří zahájili palbu na jejich stanoviště. Čtvrtý z útočníků se vzdal a byl zadržen. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na izraelskou armádu.

V Izraeli a na palestinských územích v poslední době dochází opakovaně k násilnostem mezi oběma stranami. V letošním roce podle DPA přišlo o život v důsledku palestinských útoků 13 Izraelců a jedna Ukrajinka. Ve stejném období zahynulo 81 Palestinců, a to jak ozbrojenců tak civilistů.

Sama proti těžkooděncům. Sveřepá osadnice ukázala vášně bojů o Svatou zemi

Dosavadní vrchol násilností se odehrál koncem února, kdy palestinský radikál na Západním břehu zastřelil dva židovské osadníky. Desítky židovských osadníků poté začaly útočit na Palestince a jejich domy, přičemž byl zastřelen jeden Palestinec a dalších 100 zraněno.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Oblast je ale v současnosti domovem statisíců izraelských Židů a Izrael podle agentury Reuters vylučuje, že by Západní břeh předal Palestincům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video