Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Plavba smrti“ stála 190 tisíc za osobu. Itálie odmítá, že pomohla pozdě

  11:41
Migranti z přeplněné lodi, která o víkendu ztroskotala u italských břehů, museli pašerákům za cestu zaplatit osm tisíc eur (190 tisíc korun) na osobu. Uvedla to italská policie, jež v souvislosti s havárií zadržela tři muže. Námořní neštěstí si vyžádalo nejméně pětašedesát obětí, včetně čtrnácti dětí. Záchranáři se na místě havárie stále snaží najít další pohřešované.
Muž se loučí s obětmi námořního neštěstí, při kterém u břehů Itálie zahynulo...

Muž se loučí s obětmi námořního neštěstí, při kterém u břehů Itálie zahynulo několik desítek migrantů. (1. března 2023) | foto: Reuters

U města Steccato di Cutro v Kalábrii, poblíž kterého se nehoda v neděli ráno odehrála, nyní probíhá identifikace nalezených těl. Na místo se sjíždějí zoufalí příbuzní v naději, že se jim podaří najít své blízké.

„Vydal jsem se hledat svou tetu a její tři děti,“ řekl agentuře AP Aladin Mohibzada původem z Afghánistánu, jenž jel pětadvacet hodin autem ze svého současného bydliště v Německu. V provizorní márnici zřízené na sportovním stadionu zjistil, že jeho teta a dvě z jejích dětí jsou po smrti. Třetí dítě, kterému je pět let, nehodu přežilo.

„Nyní zkoumáme naše možnosti. Řešíme, jak dostat těla do Afghánistánu. Jsme tu bezmocní. Nevíme, co máme dělat,“ popsal Mohibzada, který si postěžoval na nedostatek informací ze strany úřadů.

Tragické Středomoří. Neštěstí u Itálie oživilo spory o nelegální migraci

Podle poslední bilance při námořním neštěstí zemřelo 65 lidí a dalších 80 se podařilo zachránit. Svědci uvedli, že na palubě dřevěného plavidla, jež vyplulo z tureckého Izmiru značně přeplněné, bylo asi 170 migrantů. Mnoho cestujících pocházelo podle záchranářů z Afghánistánu, Pákistánu, Sýrie a Iráku. Pátrací akce v oblasti dále pokračují.

Italští policisté zadrželi tři podezřelé

„Italská policie zadržela tři muže, které přeživší označili za hlavní viníky tragédie,“ řekl v úterý náčelník policie v Kalábrii Alberto Lippolis. Podle něj převaděči chtěli za každou cestu z Turecka do Itálie osm tisíc eur (190 tisíc korun) za osobu. Tuto sumu potvrdila italská pohraniční policie, jež plavbu označila za „cestu smrti“.

„Identifikovali jsme tři podezřelé pašeráky, Turka a dva Pákistánce. Předpokládáme, že čtvrtý pašerák, rovněž tureckého původu, unikl nebo zahynul na palubě vraku,“ uvedl italský prokurátor Giuseppe Capoccia.

Italská média v pondělí informovala, že plavidlo s migranty zachytilo už v sobotu večer letadlo unijní agentury Frontex, které o tom informovalo italskou pobřežní stráž. Ta se snažila k lodi vyslat svá dvě plavidla, ale bez úspěchu kvůli špatným povětrnostním podmínkám. Není jasné, co úřady dále podnikly, než loď ztroskotala v neděli ráno asi 100 metrů od břehu.

U pobřeží Itálie se rozlomila loď s až 250 migranty, mrtvých jsou desítky

Ministr vnitra Matteo Piantedosi nicméně odmítl spekulace, že záchrana byla zpožděna nebo ovlivněna vládní politikou odrazující humanitární organizace od pobytu na moři kvůli záchraně migrantů.

„Loď najela na mělčinu a rozpadla se v neděli kolem páté hodiny ranní. Nedošlo k žádnému zpoždění,“ řekl Piantedosi s tím, že záchranáři udělali, co bylo možné, přičemž působili ve velmi špatných podmínkách na moři.

Italská premiérka Giorgia Meloniová v reakci na utonutí migrantů požádala Evropskou unii o pomoc s okamžitým zastavením migrace do Evropy.

Itálie chce přijmout půl milionu přistěhovalců

Italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida v úterý uvedl, že Itálie letos plánuje přijmout na 500 tisíc cizinců, kteří se do země přistěhují legálně. „Itálie disponuje plánem migračních toků, jenž byl po několik let opomíjen a představuje příležitost pro ty, kdo se do země chtějí dostat legálně a bezpečně,“ řekl Lollobrigida.

Zcela zastavit cesty lidí migrujících z Turecka by podle italské rozvědky bylo velmi těžké. Zpravodajská služba to uvedla ve výroční zprávě. Přítomnost humanitárních lodí rozvědka označila za logistickou výhodu pro převaděčské organizace. Převaděči mnohdy cesty inzerují jako bezpečnější s odkazem na rostoucí počet záchranných lodí nevládních organizací. Na moře pak vysílají menší množství přeplněných plavidel, aby měli co nejvyšší zisk. Lidé na útěku jsou při takových plavbách vystaveni mnohem většímu riziku ztroskotání.

Loni se do Itálie přes Středozemní moře dostalo asi 105 tisíc běženců, z toho zhruba deset procent byli lidé, které posádky humanitárních plavidel zachránily na moři.

Itálie přitvrdila vůči neziskovkám zachraňujícím migranty, hrozí pokutami

Pravicová vláda Meloniové od nástupu k moci loni v říjnu zaujala vůči migraci tvrdý postoj. Mimo jiné přísnými zákony omezila činnost charitativních organizací, které migranty zachraňují. Zákon schválený minulý čtvrtek například nařizuje záchranným lodím připlout hned s prvními zachráněnými. Lodím je mnohdy přidělen vzdálený přístav a následně jim trvá několik dní, než se mohou vrátit zpět ke břehům Afriky pomáhat dalším lidem na útěku.

Itálie rovněž na začátku letošního února automaticky obnovila migrační dohodu s Libyí, a bude tak tamním úřadům i nadále poskytovat finance na podporu „boje s nelegální migrací“. Podle OSN čelí migranti v Libyi mučení, otroctví, sexuálnímu násilí a dalšímu nelidskému zacházení.

„My je také nechceme.“ Francie a Itálie se přou o přijímání migrantů z Afriky

„Italské úřady jsou si zcela vědomy, že tyto nástroje umožní v Libyi další porušování lidských práv,“ uvedl Matteo de Bellis, výzkumník organizace Amnesty International, jenž se věnuje migraci. Meloniová v lednu Libyi rovněž přislíbila pět plně vybavených lodí pro tamní pobřežní stráž. Ta byla v minulosti natočená při střelbě na plavidla s lidmi na útěku.

Pro migrující a žadatele o azyl, kteří se snaží dostat do Evropy po moři, je Itálie jedním z hlavních míst vyloďování. Takzvaná centrální středomořská trasa je ale známá jako jedna z nejnebezpečnějších. Podle Mezinárodní organizace pro migraci od roku 2014 v centrální části Středozemního moře zahynulo nebo se pohřešuje 20 333 lidí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...