Německá nezisková organizace Jugend Rettet zachraňuje migranty nedaleko Libye...

Německá nezisková organizace Jugend Rettet zachraňuje migranty nedaleko Libye (18. června 2017) | foto: Reuters

Itálie vytlačila lodě aktivistů ze Středomoří, více migrantů může utonout

  • 589
Středozemní moře již nebrázdí lodě nevládních organizací, které zachraňovaly migranty před utonutím. Může za to hlavně Itálie a Malta, které tato plavidla nepřijímají a některá z nich i zadržují. Humanitární pracovníci varují, že se zvýší počet Afričanů, kteří po cestě do Evropy zemřou.

Lodě aktivistů nejsou ve Středomoří od 26. srpna, což je nejdelší výpadek v jejich působení od konce roku 2015, kdy zahájily svou činnost. Naposledy na moři chyběly od 28. června do 8. července 2018 a v této době zahynulo přes 300 migrantů, napsal server listu The Guardian

Celkově již letos při plavbě do Evropy utonulo 1 130 lidí, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci. 

Středomoří křižovalo deset lodí aktivistů. Vlády Itálie a Malty jim však nedávno uzavřely své přístavy. To z moře minulý měsíc vypudilo plavidla, která provozovuje organizace (Proactiva) Open Arms.

Tři z lodí také úřady v maltské metropoli Vallettě zadržují. Podobný osud potkal i plavidlo Iuventa německé organizace Jugend Rettet (Mládež zachraňuje), které Italové více než rok nepustili ze sicilského přístavu Trapani.

Z Francie se v příštích dnech chystá vyplout známá loď Aquarius. Její stálou přítomnost na moři však nelze zaručit, upozornili provozovatelé plavidla, k nimž patří Lékaři bez hranic a organizace SOS Méditerranée.

Taxi pro migranty

Italská vláda s pravicově populistickým ministrem vnitra Matteem Salvinim označuje lodě aktivistů za taxi pro migranty. Itálie loni prošetřovala i podezření, že některé humanitární organizace tajně spolupracují s pašeráky lidí.

Poslední zaznamenaná nehoda lodí migrantů v centrální části Středomoří si vyžádala přes sto životů, vyplývá ze svědectví přeživších. 

„Tato tragédie se opakuje již roky a obzvlášť nyní je to špatné. Je méně plavidel a tudíž méně záchran a více smrtí,“ řekl Frédéric Penard z SOS Méditerranée.

Libyjské vody hlídá libyjská pobřežní stráž, která po loňské dohodě s Itálií vozí migranty zpět do Libye. Tam však podle humanitárních pracovníků čelí špatnému zacházení včetně mučení. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video