Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karanténa vyhnala Italy do obchodů. Raději nevycházejte, žádá premiér

  7:34
V Římě, Neapoli i v Turíně se v noci na úterý tvořily dlouhé fronty před supermarkety, kam řada Italů vyrazila po ohlášení celostátní karantény kvůli šíření koronaviru. Informovala o tom agentura ANSA, podle níž lidé v italských městech budou moci chodit na nákupy i v příštích dnech.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Italský premiér Giuseppe Conte mezitím podepsal dekret, na jehož základě od úterý platí v celé Itálii tvrdá omezení pohybu i zákaz hromadných akcí včetně svateb a pohřbů.

„Budoucnost Itálie je v našich rukách. Přiložme všichni ruku k dílu, učiňme jisté oběti pro společné dobro. V sázce je zdraví našich blízkých, našich rodičů, našich dětí, našich prarodičů,“ uvedl předseda vlády v twitterovém příspěvku zveřejněném krátce před půlnocí. Ke vzkazu připojil heslo #iorestoacasa (“já zůstávám doma“).

Někteří lidé ovšem naopak vyrazili nakupovat zásoby. „V Římě, v Neapoli i v Turíně se u non-stop supermarketů utvořily dlouhé fronty: Lidé stojí venku s vozíky a čekají, než na ně přijde řada,“ popsala scény z pondělního večera ANSA.

„Prodavači kontrolují provoz, povolují vstup jen po malých skupinách, nařizují bezpečnostní rozestupy u pokladen a používání rukavic v oddělení s ovocem a zeleninou,“ doplnila agentura. V Palermu museli kvůli rvačce lidí čekajících na nákup zasahovat policisté.

Italské obchody nicméně mohou zůstat otevřené i při nových pravidlech proti šíření koronaviru. Podmínkou je podle agentury Reuters to, aby personál zajistil metrové rozestupy mezi zákazníky. Menší obchody jsou zavřené již od víkendu. Obchody s potravinami můžou mít otevřeno 24 hodin denně.

„Nový dekret předpokládá možnost vyjít z domu a nakoupit si,“ doplňuje ANSA. Složitější to bude s delšími cestami, které budou povolovány pouze kvůli práci a při závažných zdravotních či osobních důvodech.

Ty mají lidé prokazovat prohlášením v podobě vyplněného formuláře ministerstva vnitra. Pokud se ukáže, že v něm podali lživé vysvětlení, hrozí jim peněžitý trest i vězení.

Provoz hromadné dopravy nebude zastaven, premiér Conte nicméně apeloval na obyvatele, aby zkrátka z domovů vycházeli co nejméně. Toto poselství, jakož i další pravidla mimořádného stavu, nyní šíří také amplióny policejních aut přímo v ulicích italských měst.

Plošná karanténa je naplánována až do 3. dubna. Do té doby zůstanou v Itálii zavřené všechny školy, volnočasová centra, lyžařské areály, muzea či kina. Zakázána jsou také jakákoli venkovní shromáždění, podle deníku Corriere della Sera dále pohřby a svatby konané v kostelích a také mše.

Itálie nezrušila ani vlakové a letecké spojení se zahraničím. Řada zemí nicméně sama toto spojení omezila nebo úplně zakázala. Například Malta v úterý oznámila, že ruší letecké spojení s Itálií, trajekty mezi Maltou a Sicílií budou vozit pouze zboží a léky.

Velká Británie vyzvala své občany, aby do Itálie nejezdili, pokud to není nezbytně nutné. Do Itálie přestaly létat také aerolinky Norwegian Air. Řada zemí, například i Rakousko, vybídla své občany, aby se z Itálie urychleně vrátili domů.

Milánské ulice zejí prázdnotou

Vláda nejdříve speciální režim zavedla v regionu Lombardie a v dalších vybraných oblastech na severu Itálie, kde se novým koronavirem od února nakazily tisíce lidí. O dva dny později ale drastická opatření rozšiřuje na celé území, zatímco mrtvých poměrně rychle přibývá se objevují varování ohledně náporu na zdravotnický systém.

Lombardská metropole Milán v úterý podle italských médií vypadá jako město duchů. V ulicích jindy rušného průmyslového srdce severní Itálie je téměř liduprázdno.

V rámci nových pravidel zdravotnický personál ztrácí nárok na dovolenou. Lidé, kteří ucítí příznaky nemoci COVID-19, případně budou mít pozitivní test, mají přikázáno s výjimkou vážných případů zůstávat v izolaci doma.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Vlak u Uherska srazil člověka, doprava je řízená odklonem

26. května 2024  8:28

Na Pardubicku v neděli ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Vlaky na železničním koridoru ve směru...

Zajali jsme několik izraelských vojáků, tvrdí Hamás. Izrael to popřel

26. května 2024  7:38

Bojovníci hnutí Hamás při sobotních bojích v Džabáliji na severu Pásma Gazy zajali izraelské...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 11 obětí

26. května 2024  7:20

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...