Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Irové odstartovali referendum o Lisabonské smlouvě

  • 24
V Irsku odstartovalo referendum o Lisabonské smlouvě. Zatímco na hlavním ostrově stále zuří politická bitva o reformní smlouvě, na některých malých ostrovech už začalo hlasování.

To se týká například ostrůvků Arranmore s 516 voliči či Tory se 134. Irsko má kolem tří milionů voličů a referendum se koná 12. června.

Na malých ostrovech se hlasuje dříve, aby byly volební lístky, které budou do čtvrtka zapečetěny v urnách, připraveny ke sčítání.

Politická kampaň před referendem dnes vstoupila do posledních tří dnů. Dva nezávislí senátoři vyzvali voliče, aby byli proti, a premiér Brian Cowen obvinil odpůrce Lisabonské smlouvy, že voliče matou svými prohlášeními a pochybnostmi.

Jediná parlamentní strana, která je proti smlouvě, je Sinn Féin, jejíž předseda Garry Adams řekl, že voliči by ji měli zamítnout proto, aby Irsko mělo příležitost vyjednat lepší.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video