Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

14. 4.
05:26

Americký prezident Joe Biden na neděli svolal jednání šéfů států skupiny G7, která sdružuje hospodářsky nejvyspělejší země světa. Bílý dům to oznámil po Bidenově telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Biden uvedl, že americká armáda pomohla Izraeli sestřelit „skoro všechny“ drony a rakety vyslané na Izrael.

14. 4.
05:00

Americký prezident Joe Biden údajně v soukromí vyjádřil obavy, že se izraelský premiér Benjamin Netanjahu snaží zatáhnout USA do většího konfliktu. Tvrdí to stanice NBC News s odvoláním na své zdroje ze zákulisí Bílého domu. Vysocí američtí představitelé se podle ní rovněž obávají, že by Izrael mohl v důsledku íránského útoku jednat unáhleně bez ohledu na následky.

14. 4.
03:48

Německý kancléř Olaf Scholz odsoudil íránské letecké útoky na Izrael, uvedl jeho mluvčí Steffen Hebestreit. „Tímto nezodpovědným a neospravedlnitelným útokem Írán riskuje regionální požár,“ uvedl Hebestreit, podle něhož Německo stojí za Izraelem.

14. 4.
03:38

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli nad ránem mluvil s americkým prezidentem Joem Bidenem o íránském útoku na Izrael, uvedla Netanjahuova kancelář podle agentury Reuters.

14. 4.
03:26

„Identifikovali jsme desítky íránských raket typu země-země, které se blížily k izraelskému území. Síť protivzdušné obrany izraelských obranných sil úspěšně zachytila většinu těchto odpalů pomocí systému protivzdušné obrany Arrow dříve, společně se strategickými spojenci Izraele, než tyto odpaly překročily izraelské území,“ uvedly izraelské obranné síly na platformě X. Podle nich došlo jen k malému počtu zásahů. „V současné době operují desítky stíhaček izraelských vzdušných sil, které zachycují všechny vzdušné hrozby blížící se k izraelskému území.“

14. 4.
02:59

Na žádost Izraele se v neděli uskuteční mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN António Guterres íránský útok důrazně odsoudil.

14. 4.
02:54

Izraelská armáda uvedla, že obyvatelé severních Golan, Eljatu a dalších míst už nemusí být v blízkosti úkrytu. Přehodnotila tak dřívější varování. Podle agentury Reuters to naznačuje konec hrozby přilétajících íránských raket a bezpilotních letounů.

14. 4.
02:48

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že kdyby byl stále v Bílém domě, k íránskému útoku by nedošlo. Podle něj nyní USA ukazují velkou slabost, čehož Írán využil. Trump znovu usiluje o prezidentské křeslo v nadcházejících, listopadových prezidentských volbách.

14. 4.
02:40

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké znepokojení nad vývojem v regionu a vyzvalo všechny strany k zdrženlivosti. Portál The Times of Israel si všímá, že ministerstvo se v prohlášení nezmiňuje o Izraeli, ani o Íránu, natož aby odsoudilo Teherán za jeho útok.

14. 4.
02:29

Izraelský ministr obrany Joav Galant mluvil se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Informoval jej o izraelských obranných akcí proti íránskému útoku, uvedla Galantova kancelář. Ministr Austinovi poděkoval za podporu USA Izraeli.

14. 4.
02:04

Izraelská armáda uvedla, že mimo hranice Izraele zachytila více než 10 řízených střel a desítky bezpilotních letounů. Od soboty vypustil Írán na Izrael více než 200 bezpilotních letounů a raket. Izraelská armáda upozornila, že hrozba nepominula a stále zachycuje přicházející střely.

14. 4.
02:10

Podle dostupných informací letí na Izrael 150 raket z Íránu.

14. 4.
02:08

Video zachytilo pád raket do Negevské poušti v Izraeli.

14. 4.
2:00

Teherán nebude váhat přijmout další obranná opatření na ochranu svých legitimních zájmů proti jakékoliv vojenské agresi, uvedlo íránské ministerstvo zahraničí. Útok vnímá jako sebeobranu.

14. 4.
01:46

Írán před útokem na Izrael informoval Moskvu. Země zastoupené na úrovni ministrů zahraničí se ujistily o vzájemné koordinaci svých kroků.

14. 4.
01:47

Velvyslanectví USA v Jeruzalémě nařídilo všem svým zaměstnancům a jejich rodinám, aby se až do odvolání ukrývali. Zakázalo jim též cestovat na určitá místa v Izraeli, například do jeruzalémského Starého města či na Západní břeh.

14. 4.
01:45

Teroristická organizace Hamás se na Telegramu chlubí raketami nad Jeruzalémem.

14. 4.
01:44

Zatím prvním hlášeným zraněným íránského útoku je desetileté beduínské dítě pocházející z oblasti města Arad v Negevské poušti. Podle záchranné zdravotnické služby utrpělo těžké zranění.

14. 4.
01:44

„Slyším více detonací, které znějí jako záchyt (protivzdušnou obranou). Neslyším, že by něco zasáhlo cíle na zemi,“ uvedl zpravodaj americké televize CNN v Jeruzalémě.

14. 4.
01:43

Americký prezident Joe Biden zveřejnil fotografii po schůzce s národním bezpečnostním týmem. Potvrdil pevné spojenectví s Izraelem.