Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

15. 4.
10:21

Vážení čtenáři, online přenos k útoku Íránu na Izrael pro tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost.

15. 4.
09:34

Francie a Británie uznávají právo Izraele na sebeobranu, židovský stát by však podle nich neměl svou reakci vůči Íránu vystupňovat, aby nedošlo k dalšímu rozšíření konfliktu na Blízkém východě. Podle agentury Reuters ve svých oddělených prohlášeních uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron a britský ministr zahraničí David Cameron.

15. 4.
08:59

Zvážíme další sankce proti Íránu, uvedl britský ministr zahraničí David Cameron. Informuje o tom agentura Reuters.

15. 4.
06:01

Americký prezident Joe Biden a šéf americké diplomacie Antony Blinken v noci na pondělí telefonicky hovořili o íránském útoku na Izrael s představiteli blízkovýchodních zemí včetně Jordánska, Saúdské Arábie či Egypta.

PONDĚLÍ 15. DUBNA

15. 4.
00:30

Nejen Blízký východ nyní čeká, jak Izrael zareaguje. O tom včera několik hodin jednal izraelský válečný kabinet, přičemž dva jeho členové ještě před zasedáním zdůraznili význam vybudování jakési protiíránské koalice. Podle izraelských médií ovšem kabinet o dalším postupu nerozhodl. Jeho členové se sice přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování ale shoda není, uvedla agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden podle zákulisních vyjádření vybídl izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ke zdrženlivosti a vzkázal mu, že USA by se do případné vojenské odvety proti Íránu nezapojily.

15. 4.
00:01

Na mimořádném zasedání se dnes kvůli íránskému útoku sešla Rada bezpečnosti OSN, která ale nepřijala žádnou rezoluci a pouze vyslechla stanoviska svých členů a přizvaných zástupců Izraele, Íránu a Sýrie.

14. 4.
22:45

Rada bezpečnosti OSN zasedá na žádost izraelského velvyslance při OSN Gilada Erdana „Lidé v regionu se potýkají se skutečnou hrozbou ničivého, plnohodnotného konfliktu. Teď je chvíle na to uvolňovat napětí. Teď je chvíle pro maximální zdrženlivost,“ prohlásil na úvod jednání generální tajemník António Guterres.

14. 4.
22:29

Lidé na Blízkém východě čelí hrozbě ničivého konfliktu, situace si žádá maximální zdrženlivost, řekl Guterres na úvod jednání Rady bezpečnosti OSN.

14. 4.
21:26

Hizballáh poblahopřál Teheránu k bezprecedentnímu útoku na Izrael, cílil podle něj na nespravedlivého a agresivního nepřítele, napsala CNN.

14. 4.
21:03

Nejmenovaný americký činitel podle agentury Reuters připustil, že USA byly s Íránem v kontaktu prostřednictvím Švýcarska, ale popřel, že by od Teheránu obdržely nějaké varování. „Žádné upozornění nedali,“ citovala tohoto činitele agentura Reuters. „Je očividné, že jejich záměrem bylo ničit a působit oběti,“ uvedl také.

14. 4.
20:49

Izraelský válečný kabinet po hodinách jednání nerozhodl o reakci na íránský útok, uvádějí s odvoláním na své zdroje izraelská i zahraniční média.

14. 4.
20:40

V Izraeli kabinet nerozhodl, co s Íránem. Armáda chce do Gazy poslat dvě brigády

přečíst článek
14. 4.
18:58

Izraelská armáda povolá do operačních misí v Pásmu Gazy dvě záložní brigády. Podle médií sdělila, že jí to umožní dál zajišťovat bezpečnost Izraele.

14. 4.
18:23

Lídři G7 odsoudili bezprecedentní útok Íránu, uvedl Bílý dům po videokonferenci. Podle Charlese Michela by snížení napětí pomohlo příměří v Gaze.

14. 4.
17:51

V Izraeli jedná válečný kabinet, píše list NYT s odvoláním na mluvčího Gance. Opoziční vůdce řekl, že Izrael vytvoří regionální koalici proti Íránu.

14. 4.
17:39

Šéf íránské diplomacie Hosejn Amírabdolláhján řekl, že íránská vláda informovala také Washington o plánu provést „omezenou, minimální“ operaci s cílem „potrestat izraelský režim“. Podle zmíněného zdroje Reuters byla Ankara prostředníkem v komunikaci USA a Íránu, přičemž Američané vzkázali, že íránská operace musí zůstat „v jistých mezích“.

14. 4.
16:29

Íránský útok na Izrael byl projevem sebeobrany, uvádí podle agentur syrská vláda. Teherán reagoval na úder na íránský konzulát v Damašku.

14. 4.
16:28

Francie svým občanům doporučila, aby dočasně opustili Írán kvůli riziku eskalace konfliktu. Nizozemsko varuje před cestami do Izraele.

14. 4.
15:39

Írán tři dny před útokem oznámil sousedním zemím, že chystá operaci proti Izraeli, uvedl íránský šéf diplomacie. Neupřesnil, kdo upozornění dostal.