ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Írán nechal popravit devět nezletilých. Dalších 90 může následovat

  • 179
Írán nechal od počátku roku 2018 popravit alespoň devět lidí mladších 18 let. Je též na druhém místě v žebříčku celosvětových poprav. Pouze Čína nechala zabít více vlastních občanů.

Sedm dětských pachatelů bylo popraveno v Íránu v roce 2018 a další dva tento rok. Uvedl to zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v Íránu Javaid Rehman. Mezinárodní právo zakazuje, aby byl trest smrti udělen komukoliv, kdo je mladší 18 let.

V Íránu může být dítě popraveno v okamžiku, kdy vstoupí do dospělosti. Chlapec je považován za dospělého, pokud je mu patnáct, zatímco dívky jsou považovány za dospělé už v devíti letech, poukazuje britský deník The Independent.

Rehman sdělil Valnému shromáždění OSN, že má „důvěryhodné informace“, podle kterých je v Íránu v současnosti okolo 90 dětských pachatelů, které čeká trest smrti.

Podle lidskoprávní organizace Human Right Watch je Írán jednou z pěti zemí, která od roku 2013 nechala popravit pachatele, kteří v době spáchání trestných činů byli dětmi. Dalšími zeměmi jsou Pákistán, Saúdská Arábie, Jižní Súdán a Jemen.

The Independent připomíná případ 24leté Kurdky Zajnab Sekánvandové, která byla odsouzena za vraždu manžela, když jí bylo 17 let. Manžel ji bil, íránské úřady na její stížnosti nereagovaly. 

Podle kritiků měl celý soudní proces podezřelý průběh. Až do posledního stání v roce 2014 neměla Sekánvandová údajně možnost sejít se s právníkem. Policie ji též měla tlouci. 

Země s nejvíce popravami

Írán v roce 2018 nechal popravit 253 lidí. Ačkoliv se jedná o značný pokles v porovnání s rokem 2017, kdy bylo popraveno 507 lidí, Írán zůstává zemí s jednou z největších mírou poprav na světě. Podle Rehmana „konzervativní odhady naznačují, že alespoň 173 poprav bylo uskutečněno“ v roce 2019.

Írán bez ohledu na protesty popravil mladou dívku, která zabila násilníka

Podle humanitární organizace Amnesty International v roce 2018 došlo k nejméně 690 případům poprav. Nejvíce jich uskutečnila Čína, ačkoliv přesné číslo není známo, protože Čína data o popravách klasifikuje jako státní tajemství a nezveřejňuje je.

Amnesty International odhaduje, že jich bylo více než 1 000. Kvůli nedostatku přesných údajů čínské popravy nezařadila do celkového počtu poprav v roce 2018.

Po Číně a Íránu Amnesty International ještě jmenuje Saúdskou Arábii (149), Vietnam (nejméně 85) a Irák (nejméně 52) jako pětici zemí, které uskutečnily největší počet poprav.

V porovnání s předchozími lety však v roce 2018 došlo k značnému poklesu celosvětových poprav o 31 procent. Podle organizace k tomu nejvíce přispěla změna protidrogových zákonů v Íránu.

Změnu kladně hodnotí i Rehman, který nicméně varuje, že stále horší ekonomická situace v Íránu má negativní dopady na minoritní skupiny v Íránu. Ty často bývají hlavními obětmi poprav.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video