Hřebejk si vybral hvězdy

L i b e ň - Téma konfrontace průměrnosti s géniem na příkladu snaživého dvorského skladatele Antonia Salieriho a enfant terrible Wolfganga Amadea Mozarta je nejznámější z filmu Miloše Formana Amadeus, který získal před patnácti lety osm Oscarů.
Téma konfrontace průměrnosti s géniem na příkladu snaživého dvorského skladatele Antonia Salieriho a enfant terrible Wolfganga Amadea Mozarta je nejznámější z filmu Miloše Formana Amadeus, který získal před patnácti lety osm Oscarů. Tentýž námět si nyní vybral režisér Jan Hřebejk, ale na rozdíl od Formana sáhl po původní hře Petera Shaffera, jejíž premiéru uvede 19. a 20. ledna Divadlo pod Palmovkou. Hřebejk si však jako správný, původně filmový režisér vybral hvězdné obsazení: roli geniálního skladatele Mozarta svěřil Jiřímu Langmajerovi, Salieri bude pro Jiřího Bartošku návratem na jeviště po delší pauze, v roli Mozartovy ženy Konstance se objeví Klára Issová. "Hra je oslavou průměrnosti. A když se tak člověk dívá kolem sebe, je to i o dnešních lidech," tvrdí Jiří Bartoška. Úspěšný filmový režisér Jan Hřebejk pracuje v divadle už potřetí, a potřetí je to v Divadle pod Palmovkou. Před třemi lety tam debutoval Hamptonovými Nebezpečnými vztahy, které mimochodem pod jménem hlavního hrdiny Valmont jako film natočil také Miloš Forman. Letos na jaře Hřebejk v Libni inscenoval původně filmový scénář Woodyho Allena Výstřely na Broadwayi. V divadle, jak tvrdí, pracuje rád: "Je to méně hektické a zdaleka ne tolik finančně náročné jako u filmu." V Praze se Amadeus hrál naposledy před osmnácti lety v Městských divadlech pražských, kde ho nastudoval režisér Karel Kříž. Amadea hrál Viktor Preiss, roli Salieriho zkoušel Václav Voska, který však krátce před premiérou zemřel a úlohu po něm převzal Boris Rösner.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video