Adolf Hitler (vlevo) coby kmotr malé Eddy, dcery Hermanna a Emmy Göringových...

Adolf Hitler (vlevo) coby kmotr malé Eddy, dcery Hermanna a Emmy Göringových (4. listopadu 1938) | foto: Profimedia.cz

Smrt Hitlerovy kmotřenky. Dcera nacisty Göringa loni zemřela v tichosti

  • 87
Jedinou dceru nacisty Hermanna Göringa Edda v tichosti pohřbili v Mnichově do neoznačeného hrobu. Zemřela už loni v prosinci ve věku 80 let, informace o jejím úmrtí se však objevily v médiích až nyní. Göring měl za druhé světové války blízko k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, který byl Eddiným kmotrem.

Izraelský server Times of Israel napsal, že žena zemřela 21. prosince. Její otec velel za 2. světové války Luftwaffe, po válce ho spojenci zatkli a norimberský tribunál nad ním vynesl rozsudek smrti. Den před jeho vykonáním Göring spáchal sebevraždu.

Edda Göringová se narodila 2. června 1938 jako dítě maršála a jeho druhé ženy, herečky Emmy Sonnemannové. Adolf Hitler jí byl za kmotra.

O svém otci hovořila v dobrém. „Měla jsem díky péči svých rodičů velmi pěkné rané dětství,“ sdělila v jednom z rozhovorů. Byla přesvědčená o dobrotě svého otce a snažila se omlouvat jeho podíl na vraždění Židů, píše izraelský list.

„Jsem přesvědčená, že otec, když se připojil k Hitlerovi, věřil, že dělá pro Německo to nejlepší. Otec byl mimořádně oblíbený, a to i v cizině. Měl vzdělání, osobnost a vrozenou vřelost,“ řekla Edda Göringová.

Po válce žila s matkou až do její smrti v roce 1973, pracovala ve zdravotnictví. V roce 2014 neuspěla u bavorských úřadů se žádostí o získání části otcova majetku. Bavorský parlament žádost zamítl po debatě, která trvala pouze několik minut.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video