Francouzský herec Gérard Depardieu dává k dispozici vyznamenání, které mu...

Francouzský herec Gérard Depardieu dává k dispozici vyznamenání, které mu udělil prezident Jacques Chirac v roce 1996. (2. května 1996) | foto: Profimedia.cz

Vadila KLDR i řeči o klitorisu. Depardieu se vzdal řádu, chtěli mu ho vzít

  • 75
Známý francouzský herec Gérard Depardieu oznámil, že dává k dispozicí své vysoké francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. V pátek ministryně kultury Rima Abdul Malaková prohlásila, že nechala zahájit disciplinární řízení, které by mohlo vyústit v odebrání vyznamenání.

Důvodem jsou nedávno odvysílané záběry z Depardieuovy návštěvy KLDR v roce 2018, kde se herec hanlivě vyjadřoval k ženám. Depardieu také čelí kritikám a vyšetřování kvůli údajným sexuálním útokům.

Na začátku prosince stanice France 2 odvysílala záběry z hercovy návštěvy v Severní Koreji v roce 2018. Depardieu na záběrech při jednání se ženami pronáší urážlivé výroky a napodobuje sexuální akty. „Ženy milují jízdu na koni, (protože) se jim klitoris tře o sedlo (...) a obrovsky si to užívají,“ řekl podle agentury AFP Depardieu.

Mám kládu v kalhotách. Hvězdný Depardieu má nové trable kvůli svému chování

Ministryně kultury Malaková v pátek uvedla, že známý herec dělá svým chováním ostudu Francii a že jeho výroky pronesené v KLDR jsou naprosto šokující. Nechala proto zahájit disciplinární řízení, které by mělo rozhodnout, zda Depardieuovi odebrat řád Čestné legie, nebo alespoň mu pozastavit členství ve sboru vyznamenaných.

„Čestná legie vyznamenává člověka, umělce, přístup, hodnoty,“ uvedla ministryně. Depardieu dostane možnost své chování před komisi obhájit, dodala šéfka resortu kultury.

Přítel Putina i Lukašenka Depardieu vyzval k zastavení bojů na Ukrajině

Podle svých advokátů Depardieu dává vyznamenání, které mu udělil prezident Jacques Chirac v roce 1996, k dispozici. Podle nich ministryně kultury svým chováním „zatloukla další hřebík do rakve již umírající presumpce neviny“ a podílí se na „mediálním lynči“ herce. Stanici France 2 pak kritizují, že odvysílala „sestříhané záběry pořízené v intimní a soukromé sféře“.

Jeden z nejznámějších žijících francouzských herců je stíhán za znásilnění na základě podnětu, který na něj podala herečka Charlotte Arnouldová. Další podnět týkající se údajného sexuálního útoku z roku 2007 podala letos herečka Hélene Darrasová. Čin je zřejmě promlčený. Depardieu podezření odmítá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video