Garrick Club v srdci londýnského West Endu (7. října 2020)

Garrick Club v srdci londýnského West Endu (7. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

  • 24
Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do svých řad začne přijímat i ženy. Pánské osazenstvo odhlasovalo návrh v poměru šedesát ku čtyřiceti. Bašta britského establishmentu tak poprvé od založení v roce 1831 dozná zásadních změn.

Hlasování členů Garricku se odehrálo v úterý večer. Zhruba šedesát procent členů tohoto hvězdného pánského klubu se vyslovilo pro přijetí žen. Někteří členové uvedli, že už rychle plánují nominovat kandidátku složenou z významných žen. Měla by mezi nimi být například britská herečka Judi Denchová nebo anglická klasicistka specializující se na starověký Řím Mary Beardová.

Rozhodnutí klubu následovalo po posledním kole ostré debaty, v níž se proti sobě postavila skupina odhodlaných bojovníků „proti“ složená převážně ze starších členů. Mnozí z nich naříkali, že přijetí žen „navždy změní charakter Garricku“. Odpůrci také poukazovali na to, že v Londýně existuje několik společenských klubů pouze pro ženy.

Nejhlasitějšími zastánci pro přijetí žen byli podle britského listu The Guardian herec Brian Cox a Stephen Fry a také anglický novinář John Simpson. Ten na sociální síti X dokonce napsal, že pokud se neodhlasuje přijetí žen, bude pro něj „nemožné v klubu zůstat“.

Jiní si od tohoto kroku také slibují celkové omlazení klubu. Další členové tvrdili, že výhradně mužského zastoupení je vlastně v rozporu s duchem a hodnotami Garricku, jelikož tento klub má přijímat všechny významné osobnosti ze světa umění a literatury.

Popít s muži

Členové Garricku naposledy hlasovali o přijetí žen v roce 2015. Tehdy se „pro“ vyslovilo téměř padesát procent mužů. Stanovy klubu však vyžadovaly alespoň dvoutřetinovou většinu pro změnu klubového pravidla. Doposud tak pánský klub vítal ženy pouze jako návštěvnice. Mimo jiné jim tak byl zakázán vstup do salónku „Under the Stairs“, kde se po večeři scházejí muži, aby si zakouřili a popili.

Česká justice jako pánský klub. Soudkyně dominují, ale nahoře vládnou muži

Garrick sice není jediným klubem v Londýně, kde se scházejí pouze muži, je však bezesporu tím nejslavnějším. Založen by v roce 1831 skupinou literátů, kteří tehdy oznámili, že klub bude místem, kde se budou „za stejných podmínek setkávat herci a lidé vzdělaní a kultivovaní“ a kde se bude „podporovat snadný styk mezi umělci a mecenáši“.

Klub sídlí v srdci londýnského West Endu. Mezi jeho členy patří kromě výše zmíněných také herec Benedict Cumberbatch, hudebníci Sting a Mark Knopfler nebo místopředseda britské vlády Oliver Dowden. Čestným členem je i král Karel III.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video