V polorozpadlé škole nedaleko Paříže podle policie týrali děti z ultraortodoxních židovských rodin. (1. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Škola pro ultraortodoxní židy ve Francii týrala žáky, odstřihla je od světa

  • 37
Francouzská prokuratura v pátek podala návrh na obžalobu sedmi členů ultraortodoxní židovské komunity, která provozuje talmudickou školu nedaleko Paříže. Jsou podezřelí z únosů nezletilých žáků a z fyzického a psychického násilí. Vyšetřování urychlilo několik studentů, kteří ze školy hrůzy utekli. Děti dostávaly rány a facky, učitelé jim také zabavili pasy.

Během rozsáhlé pondělní operace policie zadržela sedmnáct lidí, kteří pracovali na různých pozicích v internátní škole Beth Yossef ve vesnici Bussières. Ta má asi 500 obyvatel, leží 60 kilometrů východně od Paříže a poblíž školy už desítky let žije několik ortodoxních židovských rodin.

Škola v areálu bývalého sanatoria je známá svými přísnými pravidly, žilo v ní asi šedesát dětí od třinácti do osmnácti let. Většina z nich měla izraelskou státní příslušnost, ve škole byli ale také Američané, Belgičané, Rumuni nebo Irové. 

Nikdo z nich nemluvil francouzsky a nebyli přihlášeni ke školní docházce, uvedla prokurátorka Laureline Peyreffiteová. „Škola jim zabavila pasy, omezovala jejich hygienu a nechala je žít ve velmi neutěšených bytových podmínkách a celkově byla v havarijním stavu,“ popsala také.

Děti ze školy u výslechů potvrdily, že dostávaly rány a facky, jedno ohlásilo sexuální obtěžování. Děti byly prakticky bez kontaktu s okolním světem, telefonovat rodičům směly jen na povolení. 

Prokuratura zadržené učitele a vychovatele vyšetřuje pro podezření ze zbavení osobní svobody organizovanou skupinou, násilí s přitěžujícími okolnostmi, odepírání péče a stravy a zneužití slabosti s přitěžujícími okolnostmi.

Část školáků si vyzvednou jejich rodiče během víkendu. Ti, kteří nemají ve Francii žádné příbuzné, jsou zatím v péči příslušných sociálních úřadů a Červeného kříže.

Úřady dostaly stížnosti na školu Beth Yossef už v minulosti. Mezi červencem a prosincem loňského roku ze školy postupně utekli tři studenti, jejichž svědectví urychlilo vyšetřování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video