Tisíce vojáků i připomínka olympiády. Francie slaví den dobytí Bastily

  • 7
Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek zahájil v centru Paříže vojenskou přehlídku u příležitosti státního svátku 14. července. Tento den je považován za počátek Velké francouzské revoluce. Prezident Macron v doprovodu náčelníka generálního štábu Thierryho Burkharda projel kolem Vítězného oblouku, který obklopovala nejmodernější vojenská technika.

Na Macrona na bulváru Champs-Élysées čekala premiérka Élisabeth Borneová, členové vlády a indický premiér Nárendra Módí, jehož země je letos čestným partnerem oslav.

Macron stojí v čele oslav dobytí Bastily posedmé, projevy v tento den jsou ale výjimečné. Slovo si vzal jen v letech 2020 a 2022, kdy usiloval o druhý mandát, uvedl komentátor stanice BFM TV Ulysse Gosset.

Po bulváru Champs-Élysées postupně prošlo 5 100 mužů a žen v uniformách a defilovalo 157 vozidel, 62 motorek a 200 koní republikánské gardy. Přehlídku zahájil průlet letadel a zakončil ji přelet vrtulníků.

Novinkou bylo vystoupení orchestru složeného z hudebníků ze 14 zemí, podle listu Le Monde například z Česka, Kanady a Německa. Akce se ve Francii účastnila Ústřední hudba Armády ČR, sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení českého generálního štábu.

Poprvé se průvodu zúčastnilo 200 špičkových sportovců z praporu Joinville. Paříž tak upozornila na pořadatelství olympijských her v Paříží v roce 2024.

Při letošní vojenské přehlídce se představilo 68 letadel, vedle francouzských jednotek se zapojily dva stroje Typhoon britské armády a dvě stíhačky F16 belgického letectva. Účast těchto evropských partnerů připomíná společnou službu na misích Severoatlantické aliance v Pobaltí, sdělilo francouzské ministerstvo obrany v detailech o přehlídce.

EU chtěla chránit nezávislost médií. Francie si ale prosadila jejich špehování

Čestným hostem letošních oslav je Indie. Macron v pátek ráno premiérovi Naréndrovi Módímu udělil Řád čestné legie, v závěru dne spolu mají povečeřet. Módího návštěvu ve Francii provází oznámení o prohloubení spolupráce.

Francouzská média si všímají nákupu 26 stíhacích letounů Rafale, který ve čtvrtek schválilo Dillí. Obě země se tento týden dohodly též na obrysech společné výroby ponorek Scorpene indickou firmou MDL (Mazagon Dock Shipbuilders) a francouzské Naval Group, píše AFP.

Francouzská armáda má 275.000 mužů a země je jednou z pěti jaderných mocností. Přesto francouzská armáda není největší v Evropě, tou je aktuálně armáda ukrajinská, uvedla televize BFM TV.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video