Diskuze

Zpovědní tajemství je nad zákonem i u znásilnění, pobouřil arcibiskup Francii

Zpovědní tajemství má přednost před zákony republiky, uvedl ve středu předseda Francouzské biskupské konference Éric de Moulins-Beaufort v reakci na zprávu o znásilňování dětí činiteli katolické církve. Komise odhaduje, že od roku 1950 představitelé katolické církve sexuálně zneužili na 216 tisíc dětí. Arcibiskupova slova vzbudila ve Francii vlnu pobouření.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
MB

Něco jako profesní tajemství má každý advokát, psychiatr... bez toho ty profese nemohou fungovat, takže na tom není nic výjimečného.

Ale je otázka, zda to zpovědní tajemství nebylo dlouhodobě zneužíváno. Nemělo by to fungovat tak, že když někdo zneužije dítě v kostele, tak pak se vyzpovídá u všech kněží a všechny je tím donutí, aby ho kryli.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

To je pravda, že spovedne tajomstvo je z pohľadu RKC neporusitelne.

Takisto je pravda, že za zatajenie trestného činu zneužívania hrozí väzenie.

Super príležitosť pozatvarat kňazov. V porovnaní s cirkusmi s levmi by to tiež mali vnímať ako progres.

0 0
možnosti
Foto

Sú výnimky. Rovnaký princíp by ste mohli použiť u advokátov, blízkych a ďalších, ktorí majú v tomto výnimku. Aj páchateľov trestných činov súdiť nie len za ne, ale aj za ich zatajovanie. :-)

1 0
možnosti
MG

Zpovědní tajemství zrušit. Umí si někdo představit, že by třeba muslimové měli v naší zemi institut, na základě kterého mohou svobodně mluvit o jakémkoli zločinu, který spáchali? Tak katolíci takový institut mají.

0 5
možnosti
Foto

"Vyzná-li penitent ve zpovědi některý těžký zločin, zpovědník jej obvykle vyzve, aby se v rámci pokání k zločinu doznal; teprve tehdy (nebo s touto podmínkou) mu obvykle udělí rozhřešení."

Extrémní pŕíklad: Pokud se penitent přizná k povraždění dětí zpovědníka, ten to nesmí nikde "vyslepičit", protože podle kanonického práva bude exkomunikován.

0 0
možnosti
BG

Náboženští fanatici si vymysleli pravidla a sami mají problém je dodržovat. Typické pro tyhle zvrhlé pokrytce.

1 3
možnosti
Foto

Nedodržují zpovědní tajemství? Já myslel, že článek je o opaku. ;-D

0 1
možnosti
LM

Jestli frantici potrebuji aby knezi kapnuli bozskou a vyzradili zpovedni tajemstvi, tak jim muzou zkusit dat "Nepomuckyho".

2 1
možnosti
LM

Uplne mi neni jasny jakou souvislost ma zpovedni tajemstvi a to ze cirkevni pedofilove znasilnovali deti?

Ze znaji jmena tech pedofilu ze zpovedi? Jasne cirkev zakazuje vyzrazovat zpovedni tajemstvi - bez ohledu na to co tvrdi zakon. Ale taky ten zpovednik je POVINNEN hrisnika privest na dobrou cestu -> tedy at se dozna, nebo at skody co spachal napravi. A vzhledem k tomu, ze ty pedofilove jsou taky vazani nejakejma cirkevnima povinnostma, tak by meli toto rozhreseni brat vice vazneji nez "kriminalnik z ulice".

Jinymi slovy si sami ze sebe a sve slavne cirkve udelali frasku na druhou.

5 0
možnosti
Foto

Má povinnst pokusit se o to, aby jsme byly přesnější. To je rozdíl oproti tomu, co tvrdíte. ;-)

1 0
možnosti
AF

A90l35e67š 19F16r75ý13b97a

7. 10. 2021 18:44

To je pěkný spolek.

4 0
možnosti
LB

Každé náboženství je v podstatě nebezpečné, jde o fanatismus. Cílem je oblbnout lidi, získat nad nimi moc a zmocnit se jejich majetku, ať už sladkými řečmi nebo silou a strachem. Nacismus byl také jistou formou náboženství. Hitler byl jako hlavní představený této sekty, místo křížů používali jako symbol hákové kříže. Jsem toho názoru, že by mělo být jakékoliv náboženství zakázáno, tím spíše, když je na konci toho všeho ubližování nevinnými dětem nebo ženám.

6 6
možnosti
Foto

To si nevyberete. Fanatičtí ateisté sjsou taky nebezpeční. ;-)

6 2
možnosti
LH

L70i48b55o26r 68H46o87r55a67k

7. 10. 2021 18:37

Doufám, že umře. Brzo.

1 4
možnosti