Bývalá francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová (15. března...

Bývalá francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová (15. března 2020) | foto: Reuters

Ve Francii obvinili exministryni zdravotnictví kvůli reakci na pandemii

  • 33
Bývalá francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová byla v pátek formálně obviněna kvůli způsobu, jakým v době výkonu funkce řešila epidemii covidu-19. Informovala o tom agentura AFP. Podle agentury Reuters se jedná o jeden z prvních případů na světě, kdy se musí vedoucí činitel právně zodpovídat za své činy v souvislosti s koronavirovou nákazou.

Žalobce Republikánského soudního dvora (CJR), který reakci vysokých vládních představitelů na pandemii covidu-19 vyšetřuje, uvedl, že Buzynová byla obviněna z „ohrožení životů dalších osob“, nikoliv však z druhého možného trestného činu, kterým bylo „nezabránění pohromě“.

Buzynová stála v čele francouzského ministerstva zdravotnictví od května 2017 do 16. února 2020, přičemž den před její demisí oznámila Francie prvního zemřelého s covidem-19.

Francouzi opět protestovali proti covid pasům. Do ulic jich vyšlo 170 tisíc

Důvodem rezignace Buzynové byla kandidatura na starostku Paříže, kterou se nestala. Od letošního ledna působí ve vedení Světové zdravotnické organizace (WHO).

Po nákaze koronavirem zemřelo v 67milionové Francii od začátku pandemie nejméně 115 tisíc lidí.

CJR, který má ve francouzském systému jako jediný pravomoc vyšetřovat politiky za kroky uskutečněné v době výkonu jejich funkce, dosud obdržel zhruba 14 500 stížností souvisejících s kroky politiků v době pandemie. Týkají se mimo jiné nedostatečné připravenosti na příchod pandemie, která se projevila v nedostatku ochranných pomůcek v prvních měsících loňského roku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video