Letoun GlobalFlyer miliardáře Fossetta

Letoun GlobalFlyer miliardáře Fossetta - Z letiště v americkém Kansasu vzlétl ultralehký letoun GlobalFlyer. Milionář a dobrodruh Steve Fossett se v něm snaží o rekordní oblet planety bez doplnění paliva. (1. března 2005) | foto: Reuters

Fossett vzlétl k rekordnímu obletu Země

  • 38
Z amerického Kansasu odstartoval nad ránem ultralehký letoun GlobalFlyer. Miliardář Steve Fossett se v něm snaží o historicky první oblet zeměkoule bez doplnění paliva. Šedesátiletý Fossett už v roce 2002 obletěl Zemi v balonu.

INFOGRAFIKA: REKORDNÍ LET - ZDE

Ultralehký letoun GlobalFlyer Virgin Atlantic odstartoval z letiště v kansaském městě Salina v 01:47 středoevropského času.

Délka letu, který spolufinancuje britský podnikatel Richard Branson, se odhaduje na 66 hodin. Jednomotorové letadlo je naloženo palivem o čtyřnásobku své hmotnosti. Mělo by vydržet na 80 hodin letu, uvádí server BBC.

Během letu se Fosset hodlá podle CNN živit mléčnými koktejly.

"Připouštím, že jsme trochu nervózní. V tomto případě snad oprávněně," řekl Fossett před startem novinářům. GlobalFlyer nebyl ještě nikdy testován s plným nákladem paliva a nenadálá turbulence či technický výpadek mohou znamenat katastrofu.

Aktuální poloha Fossetova letadla - ZDE

Trasa letu, který se několik týdnů odkládal kvůli nepříznivému počasí, se podle BBC na poslední chvíli změnila.

Stroj tak poletí přes sever Afriky místo přes Evropu, kvůli posunu vzdušných proudů k jihu. Přeletí nad portugalským ostrovem Porto Santo a Casablankou.

Původně měl rychlostí kolem 460 kilometrů v hodině zdolat trasu: Chicago, Toronto, Londýn, Paříž, Káhira, Bahrajn, Kalkata, Šanghaj, Tokio, Honolulu a Los Angeles.

"Je to úchvatný okamžik," řekl Fossett, který má za sebou několik rekordních cest kolem Země, například v roce 2002 v koši horkovzdušného balonu. - více zde

Úspěch GlobalFlyeru je do značné míry závislý na směru a síle větru, zejména na "jetstreamu", mohutném proudění ve velkých výškách. Než tam Fossett vystoupá, prožije několik napínavých hodin, protože právě kontakt s tímto prouděním je pro úspěch letu nezbytný.

Aby případný rekord mohla uznat Mezinárodní letecká federace (FAI), musí Fossett se svým strojem vzlétnout a přistát na stejném letišti. Navíc musí přetnout všechny poledníky a urazit nejméně 36 788 kilometrů, což je délka obratníku Raka.

Optimální letová výška GlobalFlyeru je 13 tisíc metrů, nad 15 tisíc již hrozí nebezpečí, že palivo zamrzne.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video