Česko a Slovensko pojí témata energetiky i bezpečnosti, uvedl Fiala

  • 7
Bratislava (od zpravodajky MF DNES) - Premiér a šéf ODS Petr Fiala se ve středu setkal v Bratislavě s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a poprvé také i se svým slovenským protějškem Ľudovítem Ódorem. Ten je od poloviny května předsedou úřednické vlády Slovenska. Premiéři jednali o spolupráci obou zemí v oblastech energetiky či obrany.

Fiala zavítal ve středu do sousedního Slovenska. Na okraj končící mezinárodní bezpečnostní konference Globsec, která ve slovenském hlavním městě probíhala už pondělí, se sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Lídři spolu mluvili o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, kterou obě země považují za jeden z havních pilířů národní energetiky. Dotkli se ale i aktuálních evropských otázek.

„Patříme k podobně smýšlejících státům v oblasti jaderné energetiky,“ uvedl po setkání Fiala. Podle něj je spolupráce v této oblasti důležitá. Zmínil také, že si s francouzkým prezdientem rozumí i v oblasti automobilového průmyslu. Dotkl se tím nově projednávané emisní normy Euro 7.

Český premiér se k večeru potkal poprvé i se svým novým slovenským protějškem Ľudovítem Ódorem, který byl v polovině května jmenován předsedou úřednické vlády Slovenska. Jeho kabinet má dovést zemi k předčasným parlamentním volbám, které budou koncem září.

Oba premiéři si společné setkání po jeho konci pochvalovali. Mluvili spolu především o další spolupráci mezi Českem a Slovenskem, především pak v oblasti energetiky a obrany.

„Vztahy mezi našimi zeměmi jsou opravdu výborné a musíme dělat vše proto, aby to tak zůstalo,“ zmínil Fiala s tím, že svého slovenského kolegu pozval na návštěvu do Prahy.

Válka je geopolitický neúspěch, Rusko Ukrajinu nedobude, míní Macron

Dotkli se ale i blížícího se českého předsednictví ve skupině V4, které na konci června převezme Česko právě od Slovenska.

Ve čtvrtek se Fiala stejně jako slovenský premiér zúčastní summitu lídrů Evropského politického společenství (EPC), které sdružuje státy Evropské unie a další evropské země.

Summit, který poprvé proběhl loni v říjnu na Pražském hradě, tentokrát hostí Moldavsko. To zatím není v EU, ale země dostala loni kandidátský status, ve stejném čase, jako jej dostala i Ukrajina. Fiala i Ódor vyzdvihli symbolický rozměr toho, že se druhý summit EPC koná právě v Moldavsku, které má zájem o vstup do EU.

Do Kišiněva se sjede celkem 47 státníků. Cílem summitu je posílit spolupráci a stabilitu v Evropě. Důležitým tématem summitu bude také zajištění míru a posílení stability v Evropě, a to především kvůli ruské agresi na Ukrajině.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video