Nejsme spokojení s migrační a návratovou politikou, řekl premiér Fiala

  • 150
Blokování dohody o řešení migrace v Evropské unii Polskem a Maďarskem není podle premiéra Petra Fialy odpovědné a v zájmu České republiky. „Nejsme spokojeni, jak vypadá migrační a návratová politika,“ řekl Fiala po jednání se slovenským premiérem Ľudovítem Ódorem, který přijel do Prahy. „Zachovat současný stav je pro nás špatná cesta,“ uvedl Fiala.

„Není to odpovědné, ohrožuje to finanční podporu, kterou Česká republika prosadila a vyjednala pro země, které poskytují ochranu pro uprchlíky z Ukrajiny,“ kritizoval český premiér počínání Polska a Maďarska.

„Konečně se bude řešit návratová politika efektivněji, konečně není možný volný pohyb, ale řeší se na hranicích azylové řízení, konečně mluvíme o silnějším posílení vnější hranice a konkrétní kroky se začaly dělat se třetími zeměmi, abychom migraci řešili,“ řekl Fiala k dohodě, kterou udělali ministři vnitra, ale bez Polska a Maďarska.

V4 je v rozkladu. Nikdo ji nelikviduje ani neukončuje, říká ale premiér Fiala

Po jednání s Ódorem mluvil premiér i o zlepšení spolupráce mezi oběma zemí při zachycování nelegálních migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie a jejichž počet znovu pozvolně roste.

Česko a Slovensko se podle Fialy shodují v tom, že je třeba posílit ochranu vnější hranice Evropské unie a zrychlit návratovou politiku.

Spolupráce při nákupu švédských bojových vozidel

Premiéři se dohodli na spolupráci při nákupu švédských bojových vozidel. Společným postupem se totiž dá dosáhnout slevové doložky. První společné jednání se švédskou stranou je na programu příští týden.

Česká vláda v květnu rozhodla, že formou mezivládní dohody ze Švédska pořídí 246 pásových BVP CV90 za 59,7 miliardy korun. Slovensko loni v prosinci podepsalo se Švédskem smlouvu o nákupu 152 pásových obrněných vozidel CV90, odhadovaná hodnota zakázky činila 41 miliard korun.

Se slovenským šéfem vlády hovořil Fiala i o společném zájmu obou zemí, aby se Švédsko stalo co nejdříve členem Severoatlantické aliance. Zatím to stále neschválilo Maďarsko ani Turecko.

Dát Ukrajině perspektivu členství v NATO

Oba premiéři jednali rovněž o summitu NATO 11. a 12. července ve Vilniusu, jehož výsledkem by podle českého premiéra mělo být mimo jiné ujištění o pokračující podpoře Ukrajiny, která čelí ruské agresi.

„Je třeba usilovat o to, aby se Ukrajině dostalo co nejsilnější politické podpory, včetně vyjádření perspektivy pro budoucí členství v Severoatlantické alianci,“ prohlásil Fiala.

„Bavili jsme o spolupráci obou zemí na poválečné obnově Ukrajiny. ČR převzala patronát nad rekonstrukcí Dněpropetrovské oblasti, ale naše pomoc není omezena pouze na ni. Během letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně chceme propojit další české firmy zapojené do rekonstrukčních prací na Ukrajině s představiteli ukrajinských regionů a státní správy. Očekáváme také účast partnerů ze Slovenska,“ uvedl Fiala.

Spolupráce se Slovenskem je neotřesitelná, i když se vymění politici, věří prezident Pavel

Ódor pak zamířil na Pražský hrad jednat s prezidentem Petrem Pavlem.

„S premiérem Slovenska Ľudovítem Ódorem jsme se bavili především o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu a diskutovali o vybraných bilaterálních otázkách. Česko-slovenské vztahy jsou pevné a vzájemná spolupráce je neotřesitelná bez ohledu na výměnu politických reprezentací,“ uvedl Pavel na Twitteru.

V polovině května slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala Ľudovíta Ódora předsedou úřednické vlády. Teď má dovést zemi k předčasným parlamentním volbám, které budou na Slovensku koncem září.

15. června 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video