ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Unii věří 46 procent Čechů, nejméně od roku 2016. Roste nedůvěra v NATO či OSN

  • 102
Evropské unii důvěřuje nejméně Čechů od roku 2016, důvěra klesla na 46 procent. V pondělí to uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za rok klesla i důvěra v Severoatlantickou alianci (NATO) na 56 a v Organizaci spojených národů (OSN) na 52 procent.

Evropské unii v současné době důvěřuje o necelá polovina českých občanů (46 procent), naopak polovina veřejnosti (50 procent) jí nedůvěřuje.

Důvěru v OSN a NATO vyjadřuje nadpoloviční podíl českých občanů (v případě NATO 56 procent, u OSN pak 52 procent dotázaných), zatímco více než třetina občanů k nim pociťuje nedůvěru (NATO 36 procent, OSN 37 procent).

„Důvěra české veřejnosti v OSN, NATO a EU je navzájem poměrně silně provázaná. Pokud lidé důvěřují jedné z těchto organizací, tak výrazně častěji důvěřují i těm dvěma ostatním. O něco silněji je přitom provázána důvěra mezi NATO a Evropskou unií,“ vysvětluje sledovaný trend CVVM.

Z šetření dále vyplývá, že více než třetina oslovených důvěřuje Evropské komisi (38 procent) a Evropskému parlamentu (36 procent), nicméně o něco vyšší, a to přibližně poloviční, podíl jim nedůvěřuje (Evropské komisi 47 procent a Evropskému parlamentu 50 procent respondentů).

„Důvěra jednotlivým institucím a představitelům Evropské unie se pohybuje od necelé jedné čtvrtiny po necelé dvě pětiny společnosti, přičemž nedůvěra těmto institucím převažuje nad důvěrou. Podíl nedůvěřujících v případě všech sledovaných evropských institucí a představitelů od roku 2021 významně vzrostl,“ podotýká CVVM.

Většina Čechů věří prezidentovi Pavlovi. Ostatní politici jsou v minusu

Důvěra ve všechny tři instituce stoupá s dosaženým vzděláním, se zlepšujícím se stavem životní úrovně či s rostoucí spokojeností se současnou politickou situací v ČR. Naopak poté klesá s věkem.

Z hlediska politických preferencí je větší důvěra v EU, NATO i OSN mezi voliči vládních stran (ODS, TOP 09, STAN, Piráti a KDU-ČSL), nižší pak mezi voliči SPD a KSČM a s výjimkou OSN také mezi voliči hnutí ANO.

Výzkum probíhal od 27. března do 22. května 2023 na vzorku 834 dotazovaných starších 15 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video