Protestující včelaři ve Francii (5. února 2024)

Protestující včelaři ve Francii (5. února 2024) | foto: Profimedia.cz

Ve Francii protestují už i včelaři, vadí jim „nekvalitní“ a levnější dovoz

  • 13
Když se ve Francii po několika týdnech uklidnila situace se stávkujícími zemědělci, přikročili ke stejnému kroku francouzští včelaři. Svou nespokojenost dnes dali najevo umístěním stovek úlů na náměstí v Lyonu. Napříč Nantes zase prošel protestní pochod včelařů v typických ochranných oblecích s dýmáky, z nichž se šířil kouř.

Vláda podle včelařů dostatečně nechrání životní prostředí a vadí jim i dovoz medu ze zahraničí, píší francouzská média.

„Problém je dovoz medu ze zahraničí za velmi nízké ceny, i pod dvě eura, přestože cena medu ve Francii je výrazně vyšší. Zahraniční med není nutně horší, ale může být pančovaný a může docházet i k podvodům,“ řekl stanici BFM TV spolupředseda včelařských odborů v departementu Rhône Marc Maisonnet.

Vedle kvality dováženého medu vadí včelařům hlavně jeho množství. Kvůli dovozu se jim totiž nedaří prodat jejich vlastní výrobu, což se v minulosti nestávalo.

Povstání farmářů otřásá Evropou. V Belgii chtějí zablokovat důležitý přístav

Na nutnosti ochrany před konkurencí z dovozu se včelaři shodnou se zemědělci, ale naopak v ochraně životního prostředí se tyto dvě skupiny rozcházejí. Zatímco pěstitelé a chovatelé žádali vládu o mírnější pravidla, včelaři kladou důraz na důslednější ochranu životního prostředí a omezení hnojiv a pesticidů.

Pozastavení francouzského celostátního ekologického plánu Écophyto pod tlakem zemědělských protestů považují včelaři za katastrofu, píše BFM TV.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video