Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová | foto: Reuters

Česko stále neřeší střety zájmů na vládní úrovni, upozorňuje Evropská komise

  • 106
Česko pokročilo v reformě soudnictví, problémy však má stále se střetem zájmů na nejvyšší vládní úrovni, sdělila Evropská komise. Vyplývá to z druhého ročního hodnocení stavu právního státu ve všech 27 zemích Evropské unie, které zveřejnila v úterý.

Unijní exekutiva vidí v Česku nedostatky v zavádění do praxe vládní protikorupční strategie. Podle komise Česko od loňska pokročilo v zavádění reforem týkajících se výběru soudců a jejich disciplinárního režimu, které mohou posílit nezávislost justice.

Podmínky pro nezávislý soudní systém, pluralitu médií či boj s korupcí se od loňského roku výrazně zhoršily v Maďarsku a v Polsku. Evropská komise se snaží tyto státy dlouhodobě přesvědčit, aby respektovaly vládu práva a evropské hodnoty. 

Podle komise se naopak v řadě zemí situace v některých bodech i na základě loňské první zprávy zlepšila.

Brusel zavedl systém hodnocení všech členských států poté, co mu vlády v Budapešti a Varšavě vyčítaly údajnou zaujatost vůči Maďarsku a Polsku. Stejně jako loni hodnotila i nyní komise čtyři základní oblasti: soudní systémy, boj proti korupci, pluralitu médií a celkovou kontrolu a vyváženost institucí.

V maďarském případě má komise obavy zejména z vývoje v oblasti médií a v boji s korupcí. „Nezávislé kontrolní mechanismy pro odhalování korupce zůstávají nedostatečné,“ uvedla komise.

U Polska má zase unijní exekutiva výhrady zejména k reformě soudnictví, která podle ní ohrožuje nezávislost soudců. „Reformy polského soudního systému, včetně posledního vývoje, jsou nadále důvodem k vážným obavám,“ uvedla komise.

Hodnocení EK nemá praktický vliv na vývoj řady řízení, která komise v minulosti zahájila s oběma zeměmi. Tvrdí však, že k němu může přihlédnout při využití nových pravidel spojujících čerpání unijních peněz s dodržováním principů právního státu. Komise k němu poprvé hodlá sáhnout na podzim a europoslanci ji vyzývají, aby s odebráním fondů Polsku a Maďarsku neváhala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video