Eurokomisařka Věra Jourová v Rozstřelu (16. února 2018) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Jourová: Prodej občanství ohrožuje bezpečnost, nechceme v EU trojské koně

  • 324
Členské státy Evropské unie musí více hlídat, komu udělí své občanství a s ním spojené výhody v celé osmadvacítce. Takzvané „zlaté pasy“, které mohou například Rusové či Číňané získat v řadě zemí EU výměnou za investice, jsou bezpečnostní hrozbou. Prohlásila to evropská komisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Jourová v rozhovoru pro německý list Die Welt řekla, že rostoucí počet členských států EU v minulých letech udělil občanství lidem z třetích zemí. Evropskou komisi podle ní tento vývoj velmi znepokojuje. Na podzim chce proto Brusel zveřejnit nové předpisy, jak v těchto věcech postupovat. 

„Udělení občanství představuje vážné bezpečnostní riziko, protože dává příjemcům všechna práva občanů EU a umožňuje jim volně cestovat po celé Unii. Nechceme trojské koně v EU,“ uvedla. 

„Některé členské státy musí udělat víc k zajištění toho, aby se občanství neudělovalo zločincům, kteří chtějí ohrozit evropskou bezpečnost nebo prát špinavé peníze. EU se nesmí stát bezpečným přístavem pro zločince, korupci a špinavé peníze,“ dodala.

Podle listu se problém týká Maďarska, Bulharska, Kypru, Malty, Řecka, Portugalska, Litvy a Lotyšska. Tyto státy poskytly svá občanství řadě bohatých Rusů, Číňanů, Afričanů a Turků. 

Zlaté pasy pro boháče

Maďarsko od roku 2013 nabízí právo pobytu výměnou za nákup svých vládních dluhopisů. Do těch musí cizinec investovat 300 000 eur (asi 7,7 milionu korun). V zemi se tímto způsobem usadily mimo jiné tisíce Číňanů.

Maltské doklady zase získávají hlavně lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu a z Blízkého východu. Stačí jim složit příspěvek do národního rozvojového fondu, nakoupit dluhopisy a nemovitost na ostrově. Vše vyjde v přepočtu na desítky milionů korun. (Více čtěte zde: Malta prodává evropské pasy bohatým cizincům, zájem mají hlavně Rusové)

Eurokomisařka Věra Jourová byla hostem pořadu Rozstřel (únor 2018):

15. února 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video