Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Okřídlená princezna Tsehai se vrátila domů. Z Etiopie ji kdysi ukradl Mussolini

  18:12
Etiopie po takřka devadesáti letech oslavuje návrat své okřídlené princezny Tsehai. Vůbec první letoun zkonstruovaný v této africké zemi kdysi ukradl místnímu císaři fašistický režim Benita Mussoliniho. Dvoumístný stroj dlouhé roky zdobil prostory jednoho z italských leteckých muzeí, kde prošel kompletní renovací.
Letounu Tsehai, který se po takřka devadesáti letech vrátil do Etiopie (31....

Letounu Tsehai, který se po takřka devadesáti letech vrátil do Etiopie (31. ledna 2024) | foto: Abiy Ahmed Ali

Předání sytě červeného dolnoplošníku proběhlo poslední lednový den v Addis Abebě. Pro místní to byla velká sláva. Ceremonie se účastnil i etiopský premiér Abiy Ahmed Ali. Po podpisu dokumentů pak pózoval se strojem, který dostal jméno po jedné z dcer tehdejšího etiopského císaře Haile Selassieho.

„Dnes je to pro nás Etiopany velký den. Oslavujeme oficiální převzetí Tsehai od italské vlády,“ napsal premiér na sociální síť X a přiložil i několik fotografií.

Italský ministr obrany obrany Guido Crosetto připomněl, že předání letounu je dalším důkazem o posílení vztahů mezi jeho vlastí a africkými státy, píše The Guardian. Premiérka Giorgia Meloniová na sklonku ledna informovala, že Itálie hodlá vyčlenit až 5,5 miliardy eur (136 miliard korun) na zlepšování školství, zemědělství či přístup k vodě a energiím v afrických zemích. Údajně se osobně angažovala i ve složitém procesu návratu unikátního letounu.

Británie nevrátí Etiopii ostatky prince zajatého v roce 1868. Odmítá exhumaci

Jeho zrod je nerozlučně spjatý s německým pilotem a konstruktérem Ludwigem Weberem. Během první světové války se proháněl v chatrných bojových letounech. Dvakrát ho sestřelili, ale létání se i přes zdravotní potíže nevzdal. Později si ho do své letky povolala společnost Junkers. Byl rovněž leteckým instruktorem Hermanna Göringa. Vedení společnosti ho v roce 1933 vyslalo do daleké Etiopie, aby zde dohlédl na opravu stroje JU W33 C, který používal císař Haile Selassie.

Ten byl považován za symbol dekolonizačního úsilí a snažil se posilovat jednotu afrických zemí, zároveň však měl pověst nesmlouvavého autokrata. Válkou ostřílený německý pilot se mu zalíbil. Weberovi přistála na stole nabídka na pozici jeho soukromého pilota a konstruktéra. V Etiopii měl vybudovat síť leteckých spojů. Nejambicióznější však byly plány na sestrojení vůbec prvního etiopského letadla.

Etiopský premiér Abiy Ahmed Ali při převzetí letounu Tsehai (31. ledna 2024)

Weber se úkolu nezalekl a po opravě osobního císařova letounu se pustil do práce. Zadání bylo na první pohled jednoduché. Postavit stroj, který může sloužit pro trénink pilotů, ale zvládne i delší trasy a start z letiště v nadmořské výšce okolo 2 500 metrů.

Jako základ pro první etiopský letoun Weber zvolil německý jednoplošník A. VII. Jeho konstrukce byla jednoduchá, stejně tak dostupnost náhradních dílů. Císaře nemusel příliš přemlouvat a po pár týdnech mohl s jeho svolením kontaktovat původního designéra tohoto letounu Wilhelma van Nese. Ten souhlasil, že plány přepracuje podle Weberových požadavků.

Od vpádu Mussoliniho k návratu domů

Nový letoun z dílny Webera pracovně pojmenovaný Etiopie 1 se mohl pochlubit sedmiválcovým motorem Walter Venus 1 o výkonu 115 koní a 1 800 otáčkách za minutu. Elegantní stroj se podařilo doladit až na sklonku roku 1934. O pár měsíců později vyjel z hangáru první model, na trupu měl z boku vyvedený nápis Tsehai, tedy Slunce, jak se jmenovala jedna z dcer císaře. Ta se o pár let později proslavila během nucené emigrace do Velké Británie, kde vystudovala na zdravotní sestru a pečovala o nezaopatřené děti.

Úvodní motorové zkoušky se vlekly. Do vzduchu se letoun poprvé dostal až v prosinci 1935. Od země se odlepil po rozjezdu na 150 metrů dlouhé dráze. Podle Webera se pilotoval výborně, řízení bylo citlivé a stroj stabilní ve všech směrech. Z dvou a půl tisíce výškových metrů se na tři tisíce dostal za sedm minut – na svou dobu obstojný čas. Maximální rychlost se zastavila na 185 kilometrech za hodinu, běžná letová pak na 150 kilometrech za hodinu.

Etiopie vykročila k Rudému moři. Somaliland vyhlíží uznání nezávislosti

Letových hodin si však okřídlená princezna příliš neužila. Podle dobových záznamů ve vzduchu celkem strávila asi třicet hodin. Už v říjnu 1935 začala italská invaze, letoun poté skončil uklizený kdesi pod větvemi eukalyptů nedaleko svého domovského letiště, kam armáda dorazila až na jaře 1936.

Weber odletěl do Portugalska, jeho letoun se později dostal do rukou Mussoliniho režimu, který ho převezl do Itálie. Na jaře 1939 se německý pilot stal ředitelem brazilské dopravní společnosti Viação Aérea São Paulo. V Brazílii se oženil se Švýcarkou Friedou Heuriovou. Od roku 1967 žili ve švýcarském Beinwil am See, kde Weber v roce 1991 zemřel.

Prvnímu etiopskému letounu se postupem let dostalo náležité péče. Během složitého procesu restaurování dostal zcela nový plášť v červené barvě. V poslední době zdobil sbírku leteckého muzea ve Vigna di Valle. Po takřka devadesáti letech se nyní princezna Tsehai vrátila domů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...