ETA stojí za 17 atentáty a osmi mrtvými

Zakázané separatistické hnutíBaskicko a jeho svoboda (ETA) se dnes přihlásilo k odpovědnosti za 17 atentátů, při nichž od letošního září přišlo ve Španělsku o život osm osob. ETA současně vyslovila lítost nad smrtí řidiče madridského autobusu, který zahynul při pumovém útoku proti španělskému soudci. V prohlášení, které zaslala baskickému deníku Gara, se ETA přihlásila k odpovědnosti za smrt všech 20 osob, jež letos přišly ve Španělsku při atentátech o život.

Celkový počet osob, jež ETA připravila o život od roku 1968, kdy zahájila boj za nezávislost baskických provincií na centrální vládě v Madridu, je kolem 800, a to nejen ve Španělsku, ale i ve Francii. Hnutí se letos opět vrátilo k vraždám, když předtím zachovávalo 14 měsíců příměří.

Zatím nekrvavější akcí letošního roku je atentát, při němž přišel v Madridu o život soudce nejvyššího soudu, jeho řidič a člen ochranky. Výbuch nastražené nálože navíc zranil dalších asi 60 osob včetně řidiče městského autobusu. Ten později na následky zranění hlavy zemřel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video