Neznámý vandal pomaloval v německém Essenu automobily charitativní neziskovky...

Neznámý vandal pomaloval v německém Essenu automobily charitativní neziskovky Tafel | foto: Profimedia.cz

Německá charita dočasně přestala pomáhat migrantům, teď čelí kritice

  • 243
Pozdvižení vzbudilo v Německu rozhodnutí charitativní organizace Tafel. Její pobočka v Essenu na západě země totiž v minulých dnech omezila potravinovou pomoc lidem, kteří nemají německé doklady. Tito lidé, hlavně migranti z Afriky a dalších zemí, ve frontách tvořili až tři čtvrtiny zájemců. Auta charity teď kdosi posprejoval hanlivými nápisy.

Už toho mám dost. Mám svou práci rád, dělám ji dvanáct let, ale teď mám sto chutí to tu zabalit,“ říká ředitel pobočky charitativní organizace Tafel v západoněmeckém Essenu Jörg Sartor.

Téměř týden už je pod stálým tlakem kvůli rozhodnutí této pobočky dočasně omezit přístup k potravinové pomoci těm, kdo nemají německé doklady, a zaměřit se jen na osoby, které jsou v dlouhodobé hmotné nouzi. To v praxi znamenalo dočasné pozastavení registrací nových zájemců zejména z řad migrantů a pomoc potřebným především z řad Němců.

„Za poslední měsíce jsme si všímali, že naši stálí klienti k nám postupně přestávají chodit. Říkali jsme si, v čem je chyba? Jediný rozdíl jsme zaznamenali jen v počtu přicházejících cizinců,“ popisuje Sartor důvody, které jej vedly k nyní velmi kritizovanému kroku.

Tři čtvrtiny z těch, kdo si pro potraviny a základní potřeby rozdávané zdarma přicházejí, podle něj nyní tvoří migranti z afrických zemí, Blízkého východu a Balkánu. „Zejména mladé matky a důchodkyně se ve frontě mezi mladými muži z řad migrantů necítily bezpečně,“ dodává Sartor.

Na znamení nesouhlasu se v uplynulých dnech na autech a dodávkách charity objevily sprejem nastříkané urážlivé nápisy „nazis“ nebo „fuck nazis“.

„Není možné takto vyčleňovat jednu skupinu osob,“ kritizovala postup essenské charity spolková ministryně práce a sociálních věcí Katarina Barleyová. Nepovažuje ho za vhodný ani Sabine Werthová, která před 25 lety dobrovolnickou organizaci Tafel založila a nyní vede její berlínskou pobočku.

„Ačkoli na tuto potravinovou pomoc neexistuje právní nárok, není možné, aby určitá část populace byla vyloučena z možnosti ji dostávat,“ říká Werthová.

Rozhodnutí organizace kritizovala i kancléřka Angela Merkelová. Podle ní „není dobré“. „K takovéto kategorizaci by nemělo docházet,“ řekla Merkelová v pondělí televizi RTL.  

Essen, Německo

Essen, Německo

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video